Најновије

Трамп се игра “кукавице” са Путином: Затежу "нуклеарно уже" око планете

Све је мање шанси да се продужи Споразум о неширењу нуклеарног наоружања познатијег као СТАРТ-3 који истиче у фебруару идуће године.

Путин и Трамп (Фото: РИА)

То значи да ће се убрзати трка у наоружавању најопаснијим ракетама. Руске дипломате су јуче изјавиле да су представници САД отказали учешће на састанку на којем је требало заједно са руским колегама да разговарају о детаљима у вези са продужетком тог важног договора.

Владимир Леонтјев, заменик руководиоца Одељења за питања неширења и контроле наоружања при Министарству спољних послова РФ, изјавио је да су Руси предложили да се одржи састанак на којем би правни тимови Русије и САД покушали да ускладе заједнички приступ техничком делу продужетка Споразума о неширењу нуклеарног наоружања. Ипак, Вашингтон је одустао од таквог састанка.

Експерти песимистички кажу да се у периоду колико је остало до истека споразума СТАРТ 3, ништа значајније не може урадити.

- Иако су у Москви покушали да пронађу решење, очигледно је да Вашингтон не жели било какву контролу над наоружањем - сматра Константин Косачов, председник Комитета за међународне односе Савета федерације Русије.

Да је Косачов у праву, види се из анализе новог војног буџета САД који стално расте и све више милијарди се издваја управо за ново наоружање.

Председник САД Доналд Трамп је више пута истицао да жели да се потпише нови договор о разоружању, а потписнице би биле не само Америка и Русија већ и Кина која издваја много новца за војни буџет. Али изгледа да су то Трампу били само изговор и оправдање за то што Пентагон не жели да се продужи СТАРТ-3.

У Москви објашњавају да Кина не може да потпише постојећи договор јер су у њему наведене само три врсте оружја, па се у њега не може убацити и додатно оружје. Ако се инсистира да се ограничи и наоружање Кине, онда треба потписати сасвим нови трилатерални договор. Наиме, Кина се пређашњим договорима није обавезала да уништи ракете кратког и средњег домета, па и не жели да се одрекне тих ракета.

Лидер Одељења за питања контроле наоружања руског Министарства спољних послова Владимир Јермаков истиче да у прављењу новог договора треба, поред Русије и САД, укључити не само Кину него и Велику Британију и Француску.

Ако се СТАРТ-3 не продужи, више неће постојати ниједан договор који би ограничавао гомилање наоружања. Споменутим договором је било предвиђено да две велесиле имају максимално по 1.550 атомских бојевих глава, а број носача бојевих глава не би прелазио 700 јединица.

Руководилац Комитета начелника штабова америчких оружаних снага генерал Марк Мили изјавио је да је подривено глобално војно преимућство САД. У Пентагону сматрају да армија САД и даље може да заштити своју земљу али се мора имати у виду раст војне моћи Русије и Кине. А у среду је министар одбране САД Марк Еспер казао да су у Вашингтону забринути због жеље Русије да доминира. Недавно показана хиперсонична руска ракета потврђује растућу моћ руског војног потенцијала.

И командант снага НАТО у Европи генерал Тод Волтерс изјавио је да се мора модернизовати америчка противракетна одбрана. То се видело после недавних напада дронова на рафинерије у Саудијској Арабији и ракетног напада Ирана на два америчка војна објекта у Ираку.

Замерка Герасимова 

Начелник Генералштаба руске армије Валериј Герасимов је на састанку са колегом из Француске Франсоа Лекуантром изразио забринутост због све интензивнијих активности чланица НАТО уз границе Русије. Те вежбе НАТО земаља, по оцени Герасимова, имају "провокативни карактер". Герасимов је истакао да је на основу договора Путина и Макрона, руска армија спремна да развија двостране односе са француском војском.

Ако ови ПВО системи стигну у Србију, наша земља ће бити недодиљива. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА