Најновије

ВЕРНИЦИ БЕСНИ НА ВЛАДИКУ МАКСИМА: Издао цркву сенатору који је тражио НАТО агресију?

Берни Сандерс, који је подржао бомбардовање 1999, а сад би да буде председник САД, у сали Цркве Св. Симеона Мироточивог води кампању уз „благослов“ епископа западноамеричког Максима, коме то не смета.

Владика Максим (Фото: Јутјуб)

Српска Црква Свети Симеон Мироточиви у Лас Вегасу већ два пута у претходних неколико месеци издала је црквену салу за потребе америчке Демократске странке, ту су наступали и комичари, што је разбеснело бројне српске вернике, који сматрају да би црква могла да изгуби и статус непрофитне организације.

Један од оних који је држао митинг био је и Берни Сандерс, контроверзни сенатор који је подржао НАТО бомбардовање Југославије 1999. и фаворит у трци за демократску председничку номинацију. Један од верника СПЦ у Невади се и званично поводом обратио епископу западноамеричком Максиму.

- Сандерс је био један од главних заговорника НАТО бомбардовања и својим гласом директно је утицао да се бомбардује наша земља и убијају наша деца. У бомбардовању је страдала трогодишња Милица Ракић, цивили у возу у Грделици, Варварину, труднице у Нишу и многи други. Парохијани су запрепашћени чињеницом да било ко склапа договор са убицама наше деце - написао је верника у писму у које је Курир имао увид и додао: - Нико нема морално право да вређа осећања парохијана и издаје црквене просторије било којој политичкој опцији, а понајмање онима који су били главни инспиратори бомбардовања наше земље. Оваквим неодговорним понашањем компромитује се цела СПЦ.

Изнајмљивање сале је, како незванично сазнајемо, коштало 2.000 долара, а након Сандерса, 20. фебруара ове године, у црквеним просторијама је политички скуп одржао и демократа Александер Асефа, који је за ту пригоду организовао и наступ комичара. Верници су забринути и да би црква могла изгубити статус непрофитне организације због ангажовања у политичким збивањима. Верски аналитичар Жељко Ињац сматра да издавање простора Сандерсу није у складу са црквеним и моралним вредностима: - Црква не би требало ни на који начин да се политички ангажује, а камоли да стаје на страну оних који су изражавали отворено непријатељство према Србима. То може бити и прст у око председнику Доналду Трампу, који је републиканац, а последице би могла осетити и српска дијаспора.

Забрањен улаз припадницима СПЦ у Црну Гору! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА