Најновије

ПРЕДСЕДНИК ИРАНА: Техеран спреман за сарадњу са европским блоком!

Иран је спреман на сарадњу са ЕУ о питањима у вези са нуклеарним споразумом постигнутим 2015. године, рекао је данас ирански председник Хасан Рохани.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Рохани је коментар изнео на састанку са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепом Борељом у Техерану.

Према споразуму постигнутом 2015. године између Ирана и светских сила Техеран се сагласио да ће ограничити свој нуклеарни програм а заузврат ће бити укинуте санкције, али су се САД 2018. године повукле и потом поново увеле санкције Ирану.

- Иран је и даље спреман за сарадњу са ЕУ у решавању питања и кад год супротна страна буде поштовала своје обавезе, Техеран ће учинити исто - нагласио је Рохани.

Иран је прошле године почео да смањује поштовање обавеза према споразуму како би заштитио своју економију од америчких санкција.

Ирански званичници навели су да су сви њихови поступци били у оквирима споразума и да се могу поништити, те да програм још надзиру инспектори из Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Међутим, Велика Британија, Француска и Немачка, које су уз САД, Русију и Кину постигле договор са Ираном, прошлог месеца су саопштиле да је Техеран прекршио договор и покренуле су механизам за решавање спора чиме би случај могао да буде враћен пред Савет безбедности УН и постоји могућност обнове санкција.

Купују 32 авиона Ф-35 од Америке, а уговор је вредан скоро 5 милијарди долара! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА