Најновије

ПРИЈАВА ПРОТИВ МИЛА ЂУКАНОВИЋА! Службеним авионом летео на одмор у Мајами?!

Ђукановић је са супругом и пријатељима виђен у америчком граду Мајамију, где је наводно боравио за време новогодишњих и божићних празника.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Невладина организација МАНС пријавила је данас председника Црне Горе Мила Ђукановића Агенцији за спречавање корупције (АСК) и Специјалном државном тужилаштву (СДТ) због сумње да је за приватне потребе користио службени авион Владе Црне Горе, саопштено је из те организације.

- Истраживачки центар НВО МАНС је недавно објавио истраживачку причу која открива да је авион у власништву Владе Црне Горе летео до Париза на дан 29. децембар прошле године, вративши се одмах, и опет 9. јануара ове године, а да се из главног града Француске тада вратио сутрадан - 10. јануара - наводи се у саопштењу те НВО.

Баш тог дана и непосредно након слетања авиона, истраживачи МАНС-а су у близини подгоричког аеродрома фотографисали службени "мерцедес", који се користи за превоз Мила Ђукановића, у пратњи још два службена аутомобила, како одвози путнике са повратног лета владиног авиона, истиче се у саопштењу.

Додају да су "медији у међувремену извештавали о томе да је Ђукановић са супругом и пријатељима виђен у америчком граду Мајамију, где је наводно боравио за време новогодишњих и божићних празника.

Са друге стране, напомиње се, не постоје никакве званичне информације о томе да је Ђукановић био у службеној посети Француској, нити САД.

- Стога, постоји основа сумње да је Ђукановић владин авион искористио као превозно средство до Париза и назад, за повратак након празника. Будући да се очигледно није радило о службеној посети, Ђукановић је злоупотребио владин авион за приватне потребе, каква транзитни лет до Париза несумњиво јесте - стоји у саопштењу МАНС-а.

То, наводе, захтева хитно ангажовање надлежних државних органа - у овом случају АСК-а и СДТ-а, који могу да прикупе податке о томе на који начин је и за које потребе коришћен државни авион, као и да ли је било злоупотреба.

МАНС наводи да су за злоупотребу државног положаја пријавили и Наташу Пешић, генералну секретарку Владе Црне Горе.

- Пријавом тужилаштву за злоупотребу службеног положаја терети се и Наташа Пешић, која је као генерална секретарка Владе Црне Горе Ђукановићу омогућила коришћење службеног авиона за приватно путовање - додаје се у саопштењу, уз напомену да из Генералног секретаријата упорно одбијају да јавности доставе било какве податке о начину на који се користи авион у власништву Владе Црне Горе.

Одбијање да обавесте јавност образлажу да се тиме може угрозити безбедност штићених личности.

Из МАНС-а објашњавају да "без надокнаде и у искључиво службене сврхе владин авион могу користити председници државе, владе и скупштине, према Упутству о коришћењу државног авиона.

- Приватно путовање у Мајами апсолутно није било службено, а делом су га финансирали грађани Црне Горе, јер се из буџета државе финансирају и одржавање и летови овог авиона - стоји у саопштењу.

Истраживачки центар МАНС-а утврдио је да би Ђукановића повратни лет приватним чартером, од Подгорице до Париза и назад, коштао између 17 и 26 хиљада евра.

- Од АСК-а и СДТ-а очекујемо да утврде колико је грађане Црне Горе кошта непријављени приватни лет државним авионом и утврде пуну одговорност за очигледну злоупотребу службеног положаја на штету јавног интереса и државног буџета - закључује се у саопштењу МАНС-а.

Америчка војска блокирала руски конвој на путу ка североистоку Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА