Најновије

СУРОВА КАЗНА ЗА ИЗДАЈИЦЕ: У Ирану ухваћени агенти ЦИА? Техеран спрема вешала! Огласио се и амерички државни врх!

Иран је у уторак објавио да је његово правосуђе одлучило да погуби човека због "шпијунирања за ЦИА" и покушаја да САД-у пошаље информације везане за ирански нуклеарни програм, наводи се у извештају новинске агенције Фарс, цитираном у Ројтерсу.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Власти нису дале датум погубљења осуђеног затвореника, идентифицираног као Амир Рахимпоур, већ су само рекли да ће се то догодити „врло брзо“ након што је главни исламски суд у земљи одобрио смртну казну.

Гласноговорник правосуђа Голамхосеин Есмаили тврдио је да је Рахимпоур примио "велику исплату" од америчке обавештајне службе за своју операцију пропуштања осетљивих нуклеарних информација. „Амир Рахимпоур који је био шпијун ЦИА-е и добио је велику исплату и покушао је америчкој служби представити део иранских нуклеарних информација је осуђен на смрт, а недавно је врховни суд потврдио његову казну и ускоро ће сносити последице његове акције ", Рекао је портпарол.

Нису дати никакви докази или даљњи детаљи везани за осуду - сличан сценарио као и ранији наводни „шпијунски ланац“ које су иранске власти разбиле. Прошлог лета Иран је тврдио да је открио велики шпијунски ланац у коме је учествовало 17 људи. Чини се да је случај Рахимпоур повезан са сломљеном наводном шпијунском мрежом.

Након оне тврдње Техерана из јула, која је такође укључивала најаве да су изречене смртне казне, председник САД Трамп је на Твитеру изјавио да је „Извештај Ирана који је хватао шпијуне ЦИА-е потпуно лажан. Ту има нула истине. Само више лажи и пропаганде. “Иран је отишао толико далеко да је објавио фотографије и личне податке наводних оперативаца ЦИА-е који покушавају регрутовати Иранце.

Државни секретар Мајк Помпео рекао је тада у емисији Фокс анд Френдс (Fox & Friends): "Део је њихове природе да лажу свет", као и, "узео бих са значајним зрном сумње било какву тврдњу о Ирану о предузетим радњама."

Међутим, недавно је потврђено да је Иранац, који је радио са америчким обавештајним подацима, погубљен 2016. године. Извештава Дојче Веле:

Последњи наводни амерички шпијун који је погубљен у Ирану био је Шахрам Амири, који је обешен 2016. 2016. Амири је прешао у САД на врхунцу покушаја Вашингтона у сузбијању нуклеарних амбиција Техерана. Када се вратио у Иран 2010. године, примио је срдачну добродошлицу политичара и био популаран гост у емисијама. Изненада је нестао пре него што је потврђено да му је суђено и убијено због шпијунаже.

Иран је у уторак навео још један случај у који су уплетене две особе које лажно раде "под кринком" добротворне организације који су, наводно и шпијуни.

Сваком од њих дато је укупно 15 година за шпијунирање и кршење националне сигурности.

Мајк Помпео признао да је Крим изгубљен! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА