Најновије

ЛИНТА: Хрватска опструише враћање српске имовине!

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да је Анекс Г Бечког споразума о сукцесији бивше СФРЈ "мртво слово на папиру" када је реч о враћању имовинских и стечених права Србима из Хрватске и повратка имовине српским фирмама у Хрватској.

На Међународној конференцији о поштовању преузетих међународних обавеза из Анекса Г споразума о сукцесији, он је јуче у Београду подсетио да Хрватска више од 15 година од ступања на снагу тог споразума одбија решавање имовинсих и стечених права српских повратника, протераних Срба и других оштећених грађана и због тога "систематски опструише спровођење Анекса Г".

"У Хрватској није могуће да Срби и српске фирме судским путем поврате и заштите своја имовинска права. Очигледно је да у Хрватској не функцинише правна држава и због тога би Европска унија требало да је суспендује из свог чланства", оценио је Линта.

Он је предложио да Влада Србије формира стручни тим задужен за евидентирање и темељну анализу свих случајева који указују на системстско непоштовање Анекса Г и предложио додатне дипломатске, политичке и правне мере против такве дискриминаторне праксе у Хрватској.

Бечки споразум о сукцесији, потписан је 2001. године од стране представника СР Југославије, БиХ, Хрватске, Македоније и Словеније, а ступио је на снагу у јуну 2004. године.

Документ има седам анекса од који је један од најважнијих Анекс Г насловљен "Приватна својина и стечена права".

У наведеном анексу се јасно и прецизно каже да ће свим грађанима и правним субјектима бити призната, заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени током рата под притиском и пријетњама биће проглашени ништавим.

Конференцију у Београду заједнички су организовали Удружење правника Србије, Институт за упоредно право и Удружење оштећених правних лица "Одузета имовина".

Ђукановић и Марковић имају паклени план! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА