Најновије

РУСКА САМОХОДНА ХАУБИЦА КОАЛИЦИЈА СВ ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋА, АЛИ И СРПСКА НОРА ЈЕ БРУТАЛНА! Упоредите их, па сами процените!(ВИДЕО)

Најновије самоходне хаубице „Коалиција СВ" ускоро ће бити пуштене у серијску производњу, изјавио је директор руске одбрамбене компаније Буревестник Григориј Закамених.

Нора (Фото: vs. rs)

Тестирања се ближе крају, а у ту сврху направљена је и прва партија од 10 јединица ових мобилних топова, рекао је Закамених.

Према плану, овим новим типом оружја требало би да буду опремљене артиљеријске бригаде руске војске.

"Коалиција СВ" је самоходна хаубица, калибра 152 милиметра, модерне електронике и потпуно аутоматизованог начина рада.

Њена основна намена је да пуца по непријатељској живој сили, оклопним јединицама, артиљеријским батеријама, бункерима и складиштима.

Домет овог топа са пројектилима нове генерације је 70 километара, а поред главног оружја поседује и бацаче димних кутија, као и тешки митраљез "Корд" калибра 12,7 милиметара.

Руска самоходна хаубица "Колација СВ" је застрашујућа, али и Војска Србије има чим да се подичи кад је реч о овој врсти оруђа. Србија је пре неколико година у употребу увела самоходну хаубицу Нора Б-52.

Конструисана је на основу топа-хаубице 152 мм М84 НОРА-А са новим калибром 155 мм, монтираног на камион КамАЗ-63501 или ФАП-2632 са погоном 8Ч8. Уместо овога, могућа је и уградња топа Д-20. 

Једну батерију "Нора" чини шест самоходних хаубица, једно до два возила за превоз и претовар муниције (логистичко возило), типа КамАЗ-43118 са погоном 6Ч6 и једно возило специјализовано за извиђање.

Поседује комплетну оклопну заштиту за посаду, оруђе и борбени комплет муниције против пешадијског наоружања и шрапнела. Повећана је и отпорност платформе на нагазне мине. Веома битне чињенице су повећање степена заштите резервоара за гориво и складишта за муницију - две критичне тачке сваког оклопног возила, укључујући ту и тенкове.

Ефективни домет са стандардним пројектилом је око 30км, а активно-реактивним 42км. Са специјалним типовима граната са реактивним елементима, Нора може да оствари удар по циљевима на даљинима 56+км. У току је развој артиљеријске муниције ХЕ В-ЛАП. Њеним увођењем ефективни домет ће бити увећан на чак 67км.

Прочитајте ОВДЕ    како ће то Србија постати лидер у наоружању.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА