Најновије

АМЕРИМА РАТ НАЈБОЉИ БИЗНИС: САД прве у свету по трговини оружјем!

САД су далеко највећи извозник оружја у свету. Следи Русија са великим одстојањем а потом Француска. Немачка је четврти највећи извозник оружја. Већина оружја иде у кризно подручје Блиског Истока.

Амерички војници (Фото: Јутјуб)

Док свет потресају кризе и ратови, глобална трговина оружјем цвета. Ниједна земља не извози више оружја и војне опреме од САД. И ниједна држава не купује толико оружја као Саудијска Арабија. Ово су само два резултата новог извештаја Стокхолмског института за истраживање мира (Сипри).

Ако упоредимо раздобље од 2015. до 2019. с периодом од 2010. до 2014. међународна трговина оружјем је последњих пет година порасла за добрих 5 одсто. У односу на раздобље од 2005. до 2009. бележи пораст од чак 20 одсто.

Међутим, трговина оружјем расла је различито од регије до регије. У кризно подручје Блиског Истока продато је 61 одсто више оружја последњих пет година него пет година пре тога.

Стручњак за наоружање Института Сипри Питер Веземан у разговору за Дојче веле каже да је то "забрињавајуће с обзиром на бројне сукобе на Блиском истоку и опасност од даље ескалације кризе између Ирана и Саудијске Арабије".

САД су и даље главни испоручиоци оружја широм света. Додатно су повећали извоз оружја за чак 23 одсто – највише у Саудијску Арабију и у Уједињене Арапске Емирате на трећем месту.

Преко трећине оружја, којим се тргује широм света, долази из САД. С једне стране, наглашава Веземан, САД имају велику индустрију оружја и желе искористити њен пуни капацитет. С друге стране, продаја оружја важан је део спољне и безбедносне политике Вашингтона.

"Они извозе оружје да би стекли пријатеље и пронашли савезнике – али и како би осигурали сарадњу са другим земљама у војним операцијама", каже овај аналитичар Института Сипри.

Русија друга али далеко иза САД

Русија је и даље други највећи светски трговац оружјем. Међутим, далеко је иза САД. Продаја руског оружја се смањила за 18 одсто у последњих пет година.

Француска се етаблирала као трећи највећи трговац оружјем на свету – са 72 одсто више извезеног оружја и борбене опреме него у последњих пет година.

Макс Мучлер из Бонског међународног центра за конверзију образлаже ово повећање успешном продајом борбеног авиона "рафал": "Било је ту већих пословних дилова, нарочито с Египтом, Катаром и Индијом. Када се продају тако сложени, ултрамодерни оружани системи  – то је посебно случај код борбених авиона и ратних бродова – онда, наравно, то са собом повлачи велике суме новца које стално расту."

Немачка је и даље на четвртом месту међу најзначајнијим светским извозницима оружја – што је чини једном од пет земаља, чији извоз представља више од три четвртине глобалне трговине оружјем и војном опремом! Немачка влада ипак воли да нагласи како води "рестриктивну" политику извоза оружја. Између 2015. и 2019. године, извоз је порастао за 17 одсто. Од јесени 2018. Немачка више не извози оружје Саудијској Арабији, као одговор на убиство саудијског новинара Кашогија у амбасади ове земље у Турској.

Експерт Бонског центра уочио је и нешто друго, осим пуког повећања извоза немачког оружја: Немачка такође испоручује значајне количине оружја земљама које нису чланице НАТО-а, такозваним трећим земљама.

"На пример, имамо Алжир на трећем месту као купца оружја из Немачке". Катар и Египат су такође однедавно важни увозници немачког оружја.

"Последњих година а посебно 2019. године је удео трећих земаља у куповини оружја био преко 50 посто. Ту спадају и проблематичне треће земље – ако се осврнемо на људска права или рат у суседним земљама попут Јемена. "По мом мишљењу, назвати политику немачке владе у погледу извоза оружја рестриктивном врло је еуфемистично", каже Мучлер.

Немачки произвођачи оружја задовољно трљају руке

Поглед у последњи извештај савезне владе о извозу оружја из новембра 2019. године то потврђује: На пример, у првој половини 2019. године одобрен је извоз оружја у Египат у вредности од преко 800 милиона евра, укључујући пројектиле и ракете, делове за ракете и системе регистровање циљева. Уједињеним Арапским Емиратима одобрена је и продаја радара за локализовање и проналазак циљева. Ова земља је годинама активно учествовала у крвавом рату у Јемену.

Армин Папергер, шеф највеће немачке компаније за производњу оружја "Rheinmetall", почетком марта се похвалио задовољним "супер циклусом" у продаји оружја и најавио скок профита. Према медијским извештајима, одговорни у компанији "Rheinmetall" истакли су да су дошла "посебна времена за набавку оружја, муниције и оклопних возила". "Rheinmetall" је на 22. месту по испоруци ратних оружаних система у свету. Задовољна је што многе земље виде потребу да обнове своју војну машинерију и што за то имају на располагању велики буџет и то не само у оквиру НАТО.

Сипри истраживачима је важно да у својим годишњим извештајима забележе дугорочне међународне трендове. Њихове вредности мере се волуменом продаје односно количином испорученог и продатог оружја. Због тога се у Сипри извештају појављују бројке о уделу појединих земаља на тржишту оружја а промене се приказују у процентима. Апсолутне бројке о трансферу оружја у еврима или доларима недостају.

На захтев Дојче велеа експерт Интитута Сипри Веземан процењује да је обим међународне трговине оружјем између 80 и 100 милијарди америчких долара годишње. Тако трговина оружјем и војном опремом чини мање од једног процента светске трговине. Дакле, на аргуменат да је трговина оружјем важна за привреду – треба реаговати са скепсом .

Си Ђинпинг допутовао у Вухан, први пут од избијања епидемије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: DW

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА