Најновије

МАРОЈЕВИЋ: Ево ко би победио Вучића на изборима! (ВИДЕО)

Игор Маројевић, нови гост емисије "Проментеј" Тв Хелм каст продукције, рођен је 1968. у Врбасу. Објавио је романе „Двадесет четири зида“ (1998, 2010), „Жега“ (2004, 2008), „Шнит“ (2007, 2008, 2014), „Партер“ (2009), „Мајчина рука“ (2011), „Праве Београђанке“ (2017) и “Туђине” (2018), као и збирке прича „Трагачи“ (2001), „Медитерани“ (2006, 2008) и „Београђанке“ (2014, у шест издања) и књигу есеја, односно публицистике „Крозглаву“ (2012) и „Крв је вода“ (2018). Његова дела и њихови одломци објављивани су на 16 језика.

Игор Маројевић (Фото: Јутјуб)

Написао је драму „Номади“, која је у продукцији барселонског Института за театар извођена 2004. на каталонском и шпанском, на којем је и написао комад. На БЕЛЕФ-у 2008. године изведена је „Тврђава Европа“, као ауторски превод “Номада”. По његовом роману „Двадесет четири зида“ у Београдском драмском позоришту извођена је истоимена позоришна адаптација 2003/2004. Такође у БДП се од 2009. до 2011. изводио његов други комад – „Бар сам свој човек“.

Добио је више књижевних награда, између осталог „Кáролy Сзирмаи“, Награду из Фонда „Борислав Пекић“ и „Десимир Тошић“. Преводи са шпанског и каталонског. Члан је Српског и Каталонског ПЕН-а и један је од оснивача Српског књижевног друштва.

Са "Романом о пијанствима", је после промоције 5. новембра у СКЦ, обишао Нови Сад, Богатић, Обреновац, Лајковац, Лазаревац, Лозницу, учествовао на Ноћи књиге у Земуну, а планирани су и Кикинда, Мионица, Владимирци... Наш саговорник тренутно пише роман о најзлогласнијем логору Јасеновцу, за који каже да није само то већ и…

- Није само роман о Јасеновцу, као фабрици убијања и месту српског холокауста, он обухвата шпански грађански рат, загребачке илегалце 1937. Главна јунакиња завршава у Јасеновцу, не знају људи, али у женском логору се пре свега силовало, нема речи о томе због табуа, нису причале о томе сем да су их тукли. Проблематиком Јасеновца и НДХ бавим се из неког свог чуђења, покушавам са схватим ту патологизацију освете према Србима. Хрвати су ушли просрпски у краљевину СХС, то је била и хрватска идеја, али Срби су направили две велике грешке, заправо више, ал те две, су их коштале великих жртава. Прво, није требало ићи на краљевину, па потом на Југославију. Није се могло поправославити ти становништво, иако је српска култура наднационална и привлачи и друге, тако је требала и нација ал није. Пуниша Рачић није требало да упуца пет хрватских депутата, нити је требала да се направи диктатура 1929. године. Не оправдавам усташе, али покушавам да схватим где је срж проблема, јер тада настаје усташки покрет, тада схватају да се против Срба могу борити само камом. Срби су схватили да су се Хрвати реванширали убиством краља, а нису јер је то урадио Бугарин...1936. комунисти су сарађивали са усташама јер су сматрали да су они револуционари, као они, а нису схватили да су ултрадесни. Мислили су да су и једни и други против краља и водили су се заједничким интересима. То је била велика грешка, Срби су кренули да страдају, усташе су схватиле да имају прилику за освету, али да би била неоспорна, она се мора извести максимално. Имали су од цркве опросте за своја дела. Макс Лубурић је рекао да је Јасеновац направљен да би било приказано да Срби и Хрвати не могу живети заједно...

А шта је још рекао о Црногорцима, Ђукановићу, да ли је психотички сужен, да ли му пристаје епитет нови Чаушеску. Да ли може да предвиди крај владавине Александра Вучића?

- Лоше је што било која страна у Црној Гори помиње могућност рата, не помињи је осим уколико је јако оправдана. Ђукановић јесте диктатор, због непроменљиве власти и губљења компаса...зато га зову Чаушеску...Лакше је причати о Црној Гори него о Србији, тамо су ствари транспарентније, овде има много скривених података....Рецимо, шта смо ми то заиста обећали Европској унији? Не знамо многе ствари, многе поставке нам нису јасне, зато ризикујемо да лупетамо. Кажу да овде циклус власти траје 12 година...тако да би требало СНС и околне партије да падну за четири године.

- Видим Александра Обрадовића, узбуњивача из Крушика, као кандидата опозиције, када би се скупили као ДОС, па то подржао неко са Запада онда би Вучић могао да изгуби. Главни проблем је што опозиција нема подршку Запада. Ипак, тај сценарио бих предложио, чист човек да буде. Да се уједине сви око њега, да се замрзну сви разговори о идеолошким разликама, преговори са ЕУ, и у вези са Косовом на годину дана. Да спреме кандидата, виде како да добију подршку из центара моћи, јер би то био једини начин да падне Вучић. За њега не знам да ли испуњава делове из неке зацртане агенде или само фолира.…

Прочитајте ОВДЕ   зашто је на Интернету крађа дозвољена.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА