Најновије

У ПРАВИМ РУКАМА ПОСТАЈЕ ЈОШ МОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ: Како су Руси модернизовали БТР-82А на основу сиријског искуства (ФОТО/ВИДЕО)

Озбиљан тест БТР-82А је имао током конфликта у Сирији. Он се највише употребљавао као средство непосредне ватрене подршке руским специјалним јединицама, али и на обезбеђењу специјалиста приликом разминирања терена. БТР-82А је било незаобилазно средство приликом пратње транспортних колона и патролирања. Ту су се појавиле и прве критике…

БТР-82А (Фото: РИА)

Пре осам година руска армија је у своје редове усвојила оклопне транпортере БТР-82А. У то време се појавио и пројекат развоја потпуно новог оклопних транспортера БТР-90 који је по својим техничко-тактичким карактеристикама премашивао БТР-82А. Међутим, то би подразумевало далеко веће трошкове који се тичу организације његове производње. Наиме, нова 90-ка је била потпуно ново средство (шкољка возила, мотор, трансмисија). За разлику од њега БТР-82А је направљен на бази БТР-80 који је масовно произвођен за потребе совјетске армије, тако да је процес модернизације био далеко једноставнији, а самим тим и јефтинији.

Још једна битна предност од којег је полазило руско Министарство одбране када се одлучило за БТР-82А је његова примена у противтерористичким операцијама на Кавказу. Јединице Јужног војног округа су биле веома задовољне како се ово возило показало у практични/борбеним условима, тако да није било потребе за експериментисањем.

Важна ставка приликом одлуке за усвајање у наоружање је везана и за преобуку посада са БТР-80 на БТР-82А. Овај програм је био далеко једноставнији за људство које је управљало БТР-80. У суштини преобука се свела на оспообљавање посаде да управља новим борбеним модулом који је био далеко савршенији него на базичном транспортеру. Он се састојао од савременог система за управљање ватром преко којег се управља аутоматским топом 2А72 калибра 30мм. Само возило је додатно ојачано што се тиче оклопне заштите, као и са низом осталих побољшања.

БТР-82А је у наредним годинама имао и завидан експортни успех. Њега су набавила државе настале из бившег СССР-а као што су Казахстан, Азербејџан и Белорусија. Возило је стигло и до Латинске Америке где га је набавила Венецуела.

Оклопна заштита, ватрена моћ и комфор

Озбиљан тест БТР-82А је имао током конфликта у Сирији. Он се највише употребљавао као средство непосредне ватрене подршке руским специјалним јединицама, али и на обезбеђењу специјалиста приликом разминирања терена. БТР-82А је било незаобилазно средство приликом пратње транспортних колона и патролирања. Ту су се појавиле и прве критике. Наиме, руски војници су ималу примедбу на наоружање овог возила. По њима аутоматски топ 2А72 који иначе има респектабилну ватрену моћ1, није био довољан за решавање одређеног броја задатака. Возилу је недостајало вођено ракетно наоружање (интеграција ракетног система „Корнет“). Такође, приликом експлоатације је указано на потребу даљег усавршавања система за управљање ватром, као и недостатка који се односио на непостојање клима уређаја за расхлађивање унутрашњости возила (врели пустињски услови). Ипак, његов највећи недостатак је била недовољно ефикасна оклопна заштита. Примећено је да су војници баш као у случају ратова у Авганистану и Чеченији, избегавали да уђу у њега приликом транспорта, него су се углавном возили на њему.

БТР-82А (Фото: АННА)

Ове критике нису прошле незапажено у руском Министарству одбране. Одмах по пријему тих „негативних“ оцена започео је рад на озбиљном унапређењу овог возила. На сајму наоружања и војне техније „Армија-2019“ који се одржао исте године, представљена је његова модернизација која је понела ознаку БТР-82АТ. Према речима конструктора који је осмислио пројекат БТР-82АТ, задовољене су практично све примедбе војске које су пријављене приликом експлоатације оклопних транспортера у Сирији.

Модернизовани транспортер је добио нови комбиновани двоканални нишан вертикалне стабилизације који је опремљен ласерским даљиномером. Возила су добила и термовизијски нишан. За повећање ватрене моћи на БТР-82АТ су постављене вођене ракете типа „Корнет“.

Посебна пажња је усмерена на максимално ојачавање оклопне заштите возила. Ова решења су заснована на основу борбених искустава из Сирије. Примећено је да су током овог конфликта зараћене стране масовно додавале штитове са противкумулативним решеткама. Ова заштита се позитивно показала приликом борбе са РПГ и вођеним противтенковским ракетама. Тако да је ово решење примењено и приликом модернизације на стандард БТР-82АТ.

Треба напоменути да експерименти са противкумулативним решеткама нису нешто што је оригинално за Сирију. Још за време конфликта у Чеченији поједина оклопна возила су имала слична решења. Масовнија примена овакве оклопне заштите је виђена током б/д на простору Донбаса. Основни механизам ове заштите је очување базичног оклопа од директног контакта са противтенковском ракетом. Приликом судара са баријером која је постављена испред оклопа, долази до детонације ракете и значајног слабљења кумулативног млаза који нема снагу да „прогори“ корпус возила и унутар њега „спржи“ посаду. Приликом осавремењивања на стандард БТР-82АТ руски конструктори су користили комбинована решења: интеграцију противкумулативних решетки у комбинацији са додатним преградама од челичних панела. На овај начин је битно ојачана оклопна заштита целог возила.

Конструктори су напоменули да додатне оклопне преграде могу да се заштите посаду возила од свих врста тешких митраљеза и антиматеријалних снајперских пушака. Противкумулативне решетке које су „наварене“ на корпус возила су ефикасне против ручних ракетних бацача и бестрзајних топова.

Према речима генералног директора ООО „ВПК“ Александра Красовицког БТР-82АТ је технолошки знатно унапређен у односу на свог претховника. Приликом његове израде су се брижљиво анализирала искуства из реалне борбене примене. Ново возило је добило сет комуникационе и навигационе опреме нове генерације. Он се састоји од дигиталног радио-уређаја Р-168-25У и навигационог компелкса „Трона-А1“ која може да се увеже заједно са сателитима или да ради у потпуно аутономном моду уколико дође до опструкције сателитске везе. На возило је интегрисан и систем за климатизацију. Озбиљна унапређења система за управљање ватром су омогућила значајно скраћење времена за детекцију и захват циља, као и његово уништење.

Борбена посада БТР-82АТ се састоји од 9-10 војника. Снага дизел мотора који покреће транспортер је 300 коњских снага. Максимална брзина на путу је до 80 км/час. Укупна тежина БТР-82АТ достиже 17,250кг. За сада није познато дали ће се повећање његових габарита и тежине услед уградње додатног оклопа и решеткастих екрана негативно одразити на његова амфибијска својства.

1 Енергија гранате омогућава ефективну борбу против живе силе непријатеља на даљинама и до 4000 метара, као и лакооклопљене борбене технике до 2000 метара. Панцирна поткалибарна граната „Кернер“ у кал. 30х165 мм може да пробије хомогену челичну плочу дебљине 30 мм која је наслоњена под углом од 60 степени, са даљине од 1000 метара.

Ко је крив за пад “Бајрактара”, сазнајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА