Најновије

ОПШТИ ХАОС У СКУПШТИНИ! Шиптари заратили због такси!

Дан након прве ванредне седнице косовског парламента на тему погоршања односа Приштине и САД и могућих санкција, због одбијања актуелне владе Аљбина Куртија да укине таксе на српске и производе из БиХ, председник опозиционе Алијансе за будућност Косова, Рамуш Харадинај, најавио је за данас састанак са лидерима свих парламентарних странака.

Приштинска скупштина (Фото: Јутјуб)

Намера Харадинаја, чија влада је наметнула централној Србији и БиХ ову меру, новембра 2018. жели, каже, да нађе излаз из ситуације која је "ослабила положај Приштине" у односу на САД.

На свом Фејсбук профилу, Харадинај се залаже за јединство политичких странака у доношењу одлуке у, како каже, "овом кључном тренутку за Косово".

Поновио је да је став његове странке против укидања такси док Београд не призна косовску независност.

- Пред нама је прилика да објединимо ставове о две теме: напредак у односима са САД или чекање Европе, са таксама, за које се тражи суспензија, неки безусловно, а неки уз реципроцитет, пре или после укидања те мере - написао је Харадинај.

Иначе, јучерашња седница парламента окончана је без било каквог договора, а у жестокој расправи исказане су јасне разлике посланичких група и поделе по питању нарушених односа Приштине и САД, које инсистирају на тренутном и безусловном укидању такси.

Поделе су јасне у приштинској власти, пре свега између председника и премијера привремених приштинских институција, Хашима Тачија и Куртија, али и унутар владајуће коалиције, односно Куртијевог Покрета Самоопредељења и Демократског савеза Косова, Исе Мустафе.

Тачи се залаже за хитно и безусловно укидање такси, како то захтева САД, док се Курти противи томе и застпа увођење реципроцитета.

ДСК и Иса Мустафа следе став САД, а у прилог томе говори и чињеница да је функционер те странке, Скендер Хисени, у уторак, након разговора са специјалним изаслаником америчког председника за дијалог Ричардом Гренелом, на свом фејсбук профилу написао да је свог саговорнику обећао да та странка, како је навео, "никада неће дозволити да се партнерство Приштине и САД раскине.

Опозиција у косовском парламенту није јединствена по питању хитног и безусловног укидања такси, а најгласнији је био Курти, који тврди да ни након укиданај такси без мера реципроцитета, дијалог са Београдом неће бити настављен.

Курти тврди да председник Србије, Александар Вучић и Тачи, имају "тајни договор" о коначном споразуму.

- Између два председника, уверен сам да постоји спреман споразум и оно што је потребно јесте да се сруши влада Косова, да се срушим ја као премијер, како бих то преузео у име Косова, у тајним преговорима, споразум који ће му сада служити, не за започињање дијалога, већ за затварање сваке могућности за дијалог - навео је Курти, пренео је приштински Зери.

Реагујући на Куртијеве тврдње, Тачи га је назвао лажовом, незналицом и кукавицом јер, како је рекао, нема храбрости да донесе одлуку о укидању такси без реципроцитета.

- Кукавички и ђаволски, то нарушава косовску политику и институције. Презире и саботира државу. Нема храбрости или укинути порез или наметнути реципроцитет. То је недостојно. Залаже се за уништавање историјских савеза. Параноично говоре о тајним споразумима између Косова и Србије. Увредљив и опасан за однос Косова са САД - изјавио је Тачи.

Он је Куртија оптужио да већ дуго ради против косовских савезника. Једина константа актуелног кососког премијера је да буде на супротној страни Америке.

- Био је и против Клинтонове администрације. Чак и у Бечу, против Бушове администрације. Чак и са разграничењем са Црном Гором против Обамине администрације и Бајдена. Ево и сада, када га је Трампова администрација понудила међусобно призање Курти је и даље против - рекао је Тачи.

Најава САД да ће повући војнике са КиМ изазвала пометњу у Приштини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА