Најновије

СВЕТА НОЋ У БЕОГРАДУ: Срби бране своје светиње! Подршка браћи у Црној Гори! (ФОТО)

Београд јесте најљепши град у Србији ако не и на читавом Балкану. Мегалополис од толико милиона становника који има све. И дању и ноћу сија неким својим чудно украшеним звијездама и пружа могућности за свакога ко живи у њему. И добре и лоше. Лоше ћу прескочити, јер желим да вам пишем о ноћи коју су у Дому омладине организовали срби Београда за подршку вјерном народу Црне Горе. Братском народу, који се на челу са Митрополитом Амфилохијем бори нестварном жељом, Божијом руком вођен  да очува светиње. Да очува свој идентитет и завјет предака. Вече је имало назив "Не дамо светиње" у организацији удружења српских домаћина, православног спортског друштва Света Србија и српског националног савјета. 

Вече "Не дамо светиње" у Дому омладине (Фото: Правда)

Пише: Велимир Ераковић

Почело је химном Државе Србије "Боже Правде" и химном литија коју је отпјевао црквени хор у коме су била и толико мала дјеца која тек уче да ходају. Смјењивали су се пјесници и појци, правећи слику оне Србије о којој сањамо. Не могу и било би неправедно све набрајати, да не заборавим кога. Дивно су говорили сви који су учествовали имајући само једну поруку, ону како су и вече назвали. А онда је изашао да бесједи највећи живи српски писац и пјесник Матија Бећковић. Толико сам га пута слушао, али никад није говорио као синоћ. Био је толико тужан, љут на власт у земљи која је законом озваничила безакоње и забранила му улазак у њу. Навикнута на ведрог, позитивног, пародијом надахнутог Матију публика се смијала појединим његовим ријечима, а он је уствари само покушао да им приреди и мало радости. Поменуо је све свјетске црквене поглаваре и рекао да се диве ономе што виде у тако малој земљи. Ђукановића је назвао стечајним управником и додао да је свим тим вјерским поглаварима криво што немају власт какву има Црна Гора. Криво јер само тако лоша, осиона и сатанска власт која је наслиједила идеологију оних који су Бога сахрањивали и угонили стада у цркве има част, што јој је противник Амфилохије Радовић. Рекао је да су исти такви убили Митрополита Јоаникија Липовца и 126 српских свештеника. Само су усташе побиле више. 

На крају је објашњавајући тежину и вриједност литија помјешао намјерно живе и мртве. Испричао је сан како највећег прогонитеља православних Cрба тада Светозара Вукмановића Темпа види на челу литије а иза њега, брата му свештеника чије је убиство он сам наредио. Публика се утишала и видјела да се Матија посветио великој муци Црногорској, да нема пародије у бесједи и на крају да се одрекао заувјек земље која је чинила и дан данас чини такав злочин. Сишао је са бине, онако тужан и оставио другима да дуже говоре од њега. Све ми је било чудно, док на бину није изашао Будимир Дубак. 

Причао нам је о томе како је настала пјесма "Разговори" и да је управо посвећена Бећковићу. На крају су стихови које Матија говори њему "Очев гроб нијесам нашао, а на гроб оне која ме родила више никад нећу отићи". Тада је свима у сали све постало јасно. И туга Матијина и злочин Црногорски. 
Сјајан је био и Благоје Баковић, са својом поемом мрави и Милица Бакрач, Милутин Мићовић рецитујући о јагњету, Зоран Костић о томе како су му име отели и на референдуму га прекрижили и прекрстили у неког арнаута. Но нећу више о пјесницима, гријех је да некога прескочим. 

Иван Вучковић, драмски уметник нам је рекао бесједу Светог Николаја Велимировића о највећем српском гријеху. Велики Николај ту говори о свим нашим гријеховима, о кумовској сјекири, цароубиству, о томе како је војвода Живојин Мишић код повјерилаца на крају заложио свој шињел, како је највећа српкиња икад Милунка Савић завршила као чистачица, са толико рана на бојишту и одликовања од Краља Александра, да би прехранила породицу, о томе како је јунацима са Солунског фронта било дозвољено да просе и многим гријеховима које смо као народ направили, чак и Јасеновац заборавили, али да је највећи српски гријех нестрпљење. Зато Срби никад не будите нестрпљиви, завршава Светац. 

Звуци гусала нијесу изостали и то посвећени Цетињу и свим Петровићима. Њиховој борби за српство и тада такође чување српских светиња и епске борбе за њих. Као да је ова порука  управо порука вјерницима у Црној Гори, вече се завршило изворном Црногорском химном Краља Николе "Онамо Намо" коју је пјевао сваки човјек у сали. На изласку из сале руковао сам се са Матијом Бећковићем, упитао како сте, а он мене јесу ли те проћерали. Рекох јесу, а Матија Бећковић одлазећи, само се мало осмјехну и рече ми "Буди стрпљив, сви смо ми избјеглице".

Мило прети војницима због литија, подофицир суспендован! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА