Најновије

АМЕРИ КРЕЋУ У ТОТАЛНУ ОСВЕТУ! ТРАМП ОДОБРИО: "Нека ураде оно што треба да ураде!"

Амерички председник Доналд Трамп дао је војну дозволу за освету за смрт два америчка и једног британског војника у ракетном нападу на камп Таџи код ирачке престонице Багдада, потврдио је амерички министар одбране Марк Еспер.

Америчка војска (Фото: army.mil)

"Разговарао сам с председником. Дао ми је овлашћење да урадимо оно што треба да урадимо, у складу са његовим упутствима, ако то буде требало", рекао је Еспер новинарима.

Еспер је одбио да открије било какве детаље о могућем војном одговору, само рекавши да "тренутно неће склонити ниједну опцију са стола", и да је Пентагон "фокусиран" на ирачке војне групе које би могле бити одговорне за напад.

Раније је високи амерички генерал инсистирао на томе да Пентагон са "високим степеном сигурности" зна ко су починитељи ракетног напада.

Укупно је 18 ракета погодило камп Таџи у среду, усмртивши два америчка и једног британског војника, док је 12 рањено.

База, која се налази 27 км северно од Багдада, америчка коалиција користи за обуку локалних снага безбедности.

То је други напад на камп од почетка године, при чему је у првом у јануару рањен ирачки војник.

Америчке снаге су се готово требале потпуно повући из Ирака почетком године, након што је током америчког напада дроновима убијен ирански генерал Касем Сулејмани и неколико ирачких припадника шитских снага на међународном аеродрому у Багдаду.

Народ Ирака је био огорчен на САД због покушаја обрачунавања с Техераном на његовом тлу. Ирачки парламент је чак усвојио резолуцију којом се тражи "окончање присуства било каквих страних трупа на ирачком тлу", али је резолуцију на крају одбацио Вашингтон.

Међутим, Техеран се осветио за Сулејманијеву смрт, гађајући два америчка објекта у Ираку ракетама 8. јануара. Приликом удара нико није погинуо, али је Пентагон саопштио да је више од 100 америчких војника претрпело "благу трауматичну повреду мозга."

Радосна вест допрла до табора Асадових снага! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА