Најновије

ШИПТАРИМА СЕ ЦРНО ПИШЕ! Или компромис о таксама или пада приштинска влада!

Ако владајућа коалиција Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, Аљбин Курти и Иса Мустафа, не постигну договор о хитном и безусловном укидању такси на српске и производе из БиХ, у складу са захтевом САД, аналитичари не виде решење за њен опстанак на власти, пише портал РТК позивајући се на политичке аналитичаре.

Бил Клинтон (Фото: Јутјуб)

Аналитичари сматрају да функционисање приштинске владе зависи од компромиса по питању те мере, а целу ситуацију, како се наводи, виде као последицу притиска САД да она буде укинута одмах и безусловно.

Иако се раније тврдило да Самоопредељење и ДСК имају споразум и када је реч о таксама, њихови ставови су сада различити.

Та чињеница, уз притисак САД и упозорење о могућем повлачењу америчких трупа са косовске територије, као и обустављање финансирања и реализације неких пројеката могла би да доведе до пада актуелне владе Аљбина Куртија.

Аналитичар Артан Мухакхири рекао је за Радио Косово да Приштина не сме бити изоловано и да је потребно да Курти понуди алтернативу која би била прихватљива за САД.

- Сада смо у блокади јер су ставови између две владајуће странке напети и конфликтни. Оно што премијер Курти треба да уради јесте да буде проактиван, да има понуду за излазак из ове блокаде, да има алтернативу, која мора бити прихватљива и за САД, које захтевају да таксе буду укинуте без условљавања реципроцитетом. Изолација Косова никако не би смела да се догоди - рекао је Муџахири.

Уколико не дође до промене тренутних односа у владајућих колацији, Мухаџири предвиђа пад актуелне приштинске владе, као врло вероватан.

- Курти мора да направи компромис ако жели да настави своју владавину - рекао је.

Експерт за политичка питања, Фатон Абдулаху, каже да ДСК треба да услови свој останак у влади на одређени рок.

- Ако је приступ ДСК да помогне Трамповој администрацији у евроатлантској агенди озбиљан оно што би ДСК још данас требао да учини је да услови свој останак у влади укидањем такси. Дакле, да одреди временски оквир за укидање такси, а ако се у том року то не догоди, напусти владу - рекао је Абдулаху.

Примећује, међутим, да ДСК то не чини, иако се, како каже Абдулаху, закиње да више држи до пријатељства са Американцима, него останак у влади.

Абдулаху сматра да је у питању покушај ДСК да продужи опстанак актуелне владе током које ће Курти појачати противљење захтевима САД.

С друге стране, истиче, опозиција је подељена по питању такси.

Алијанса за будућност Косова, Рамуша Харадинаја, и даље инсистира на томе да та мера не треба да буде укинута док Београд не призна косовску независност, док Демократска партија Косова, Кадри Весељија, захтева њено хитно и безусловно укидање.

Вучић је био издајник и 90-их! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА