Најновије

БОРБА ПРОТИВ КОРОНЕ ИЛИ РУСИЈЕ? У Немачку стиже 20.000 америчких војника (ФОТО/ВИДЕО)

Звучи нестварно, али пандемија ковида-19 тренутно једино не утиче на "војне послове". Док антиратни европски медији примећују да су маневри "Дефендер Јуроп 20" ("Бранилац Европе"), који се управо одвијају на Старом континетну, једина ствар "чији се распоред" не одлаже због заразе вирусом корона, руски медији пишу о инцидентима у Бофоровом мору, делу Северног леденог океана, на неколико десетина километара од обала Аљаске, од 5. и 9. марта.

Америчка војска (Фото: marines. mil)

Према писању америчке штампе, које је у суботу потврдило и Министарство одбране РФ, руски авиони су се појавили изнад управо успостављене тајне америчке базе на Арктику, летећи и изнад флоте тешких бродова и подморница САД који су тамо на маневрима. О "сусрету" на небу постоји и видео-запис, а у саопштења Американаца и Руса разликују се само типови авиона који су летели. Пентагон тврди да се ради о тешким руским бомбардерима Т-92, док Москва "признаје" да су базу надлетели извиђачким Ту-142.

Такође, у суботу су постале оперативне заједничке патроле руске и турске војске дуж зоне разграничења у Идлибу на стратешком сиријском путу М-4.

Манило Динучи, новинар италијанског "Манифеста", упозорио је да министри одбране 27 земаља ЕУ у Загребу на састанку 4. и 5. марта нису ни помињали могућност отказивања велике вежбе НАТО у Европи због вируса корона већ су, напротив, потврдили валидност Акционог плана о војној мобилности који је ЕК представила 2018. Према овој тврдњи, обезбеђено је 30 милијарди долара за инфраструктуру или нове мостове, путеве у ЕУ, ако се покаже да ови данас не могу да "истрпе" тенкове "абрамс" тешке 70 тона.

- Тачно 20.000 војника из САД стиже у Европу, где се прикључује трупама на лицу места - обавештава команда америчке војске у Европи. Доносе 33.000 јединица војне опреме, од личног оружја до "Абрамсових" јуришних тенкова - записао је Динучи, додајући да ће транспортну мрежу ЕУ тестирати 30.000 америчких војника, који ће бити размештени у читавој европској регији.

Сви су, како је указао, изузети од протокола у вези с вирусом корона. Према Динучијевим речима, то потврђује видео-снимак на којем се види како је првих 200 војника америчке војске стигло у Баварску 6. марта. На њима се види како се амерички војници, недалеко од авиона, не носећи никакве маске, рукују с немачким властима и љубе се с друговима. Команда америчке војске у Европи је од Брисела затражила успостављање војне шенгенске зоне, тако да ће тенкови до јула Европом тутњати без задржавања.

Није мирно ни на другој страни света, на граници Америке и Русије на Арктику. Наиме, 5. и 9. марта, према тврдњама америчких медија, два руска стратешка бомбардера Ту-95 открила су америчку ледену базу "Сидрагон" на Арктику, пет дана након што је направљена. Према наводима часописа који анализира способност Русије да широм света прати догађања на терену, то је јасна порука да је руска војска опремљена најсавремнијом техником за вођење ратова будућности.

Како се наводи, америчка база је завршена 4. марта у оквиру војних вежби "Ај ексерсајз 2020".

- Руске носаче ракета су током лета изнад међународних вода, где су се маневри одигравали, пратили амерички ловац Ф-22 "раптор"и канадски ЦФ-18 "хорнет" - пише овај лист.

- Драма изнад Бофоровог мора трајала је око четири часа.

Како је објашњено, на сваке две године америчка војна вежба у поларним условима дизајнирана је за тестирање спремности служби да делују у арктичким условима. Једна од кључних карактеристика "ратовања на леду" је учешће подморница америчке морнарице (а понекад и Краљевске ратне морнарице Велике Британије), које се пробијају кроз лед да би се састале са другим учесницима који путују копном и ваздухом, у циљу оснивања базног кампа.

- Питам се како су Руси пронашли базу у леду. Удаљена је око 50 миља од копна, а око ње су бесконачна ледена поља. Али порука је јасна - Русија је и више него способна да пронађе америчке снаге, чак и на Арктику - истиче аутор овог чланка.

Турци желе да примирје у Идлибу буде трајно, не желе више да ратују са Русима! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА