Најновије

Немачка покушава да спречи Трампа да јој преузме фирму која ради на вакцини!

Берлин покушава да спречи Вашингтон да убеди једну немачку фирму која ради на вакцини за коронавирус да пресели своје истраживање у САД, пише Ројтерс.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Извор из немачке владе рекао је Ројтерсу данас да администрација САД покушава да нађе начин како би могла да добије приступ потенцијалној вакцини коју развија немачка компанија CureVac.

Претходно је немачки дневник "Велт ам зонтаг" објавио да је амерички председник Доналд Трамп понудио новац ЦуреВацу како би га намамио да пређе у САД, као и да је немачка влада изнела противпонуде да би задржала компанију у земљи.

"Немачка влада је веома заинтересована за то да обезбеди да се вакцине и активне супстанце против коронавируса развијају у Немачкој и Европи", рекао је портпарол немачког Министарства здравља, потврђујући писање тог дневника. "У том погледу, влада је у интензивном контакту са компанијом CureVac", додао је.

"Велта ам зонтаг" је такође цитирао неименовани извор из немачке владе који је рекао како Трамп покушава да стекне ексклузивно право над радом научника и да ће урадити све да донесе вакцину у САД, "и то само за Сједињене Државе".

Портпаролка немачког Министарства привреде такође је рекла да је званични Берлин "веома заинтересован" да се вакцине производе у Немачкој. Она је одбила да коментарише наводе о могућности преузимања компаније, али се позвала на немачки закон о спољној трговини, према ком Немачка има права да процени понуде за преузимање од стране субјеката изван ЕУ, такозваних трећих земаља "ако су у питању национални или ЕУ интереси".

Америчка амбасада није била на располагању за коментар на тај случај данас пише Ројтерс, као ни надлежни из компаније CureVac.

Експериментална вакцина

Флоријан фон дер Мјелбе, шеф производње CureVaca, рекао је прошле недеље Ројтерсу да је компанија почела рад на бројним кандидатима за вакцину против коронавируса и да је сада у процесу селекције две најбоље које ће ући у процедуру клиничког испитивања.

Ова приватна компанија чије је седиште у Тибингену нада се да ће имати спремну експерименталну вакцину до јуна када ће затражити од регулаторних органа дозволу за тестирања на људима.

Раније овог месеца, на сајту је компанија навела да се њен извршни директор састао са Трампом, потпредседником САД Мајком Пенсом, члановима тима Беле куће за коронавирус и високим представницима фармацеутских и биотехнолошких компанија како би разговарали о вакцини.

Карл Лојтербах, професор здравствене економије и епидемиологије који је члан Социјалдемократске партије, реаговао је на твитеру написавши: "Ексклузивна продаја евентуалне вакцине Америци мора се спречити на сваки начин. Капитализам има граница.“

CureVac је у 2015. и 2018. добио финансијску подршку за развојне пројекте од инвестиционе фондације Била и Мелинде Гејтс, када је радио на ињекцијама против маларије и грипа.

Прочитајте ОВДЕ    зашто су Кинези љути на Амере.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА