Најновије

СРБИЈА ИМА НОВЕ МЕРЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ВИРУСА! Председник објавио: Ово је тежак изазов, али сачуваћемо животе!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србију очекује тешко време када је реч о ситуацији с коронавирусом, јер се тек може очекивати повећање броја заражених, али поновио да нема места паници јер држава свакодневно предузима нове мере за спречавање могућих штетних последица од заразне болести ковид-19.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Као нове мере он је саопштио забрану извоза основних животних намирница, укључујући и средства за дезинфекцију, повољне кредите привреди из Фонда за развој са један одсто камате, као и мораторијум од 90 дана на плаћање кредитних рата грађана, што ће затражити од комерцијалних банака.

Живот ће победити

- Очекује нас тешко време. Много теже него што је било до данас. То могу да говорим из искуства свих земаља које су погођене епидемијом короне. Ми смо сада у деветом дану и очекујемо велики раст, да многи од нас остану без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо колико год можемо и да обезбедимо да живот победи у Србији. Нико неће остати гладан, у то нема никакве сумње - рекао је Вучић након састанка економског кризног штаба.

Он је посебно апеловао на пензионере, као најугроженију групу, да не излазе на улицу:

- Молим наше најстарије грађане да не излазе на улице, молим људе из геронтолошких центара да не пуштају пензионере да иду у продавнице, нека им то што им треба донесу млађи. Пензионери, ко бога вас молим, останите у кући, наћи ћемо начина да вам доставимо храну и све што вам је потребно.

Вучић је прецизирао да грађани не морају да бринути о основним животним намирницама, наводећи да резерви има довољно за годину дана:

- Месечно трошимо 100.000 тона брашна, а у резерви имамо милион тона. Такође, нема проблема ни с другим намирницама, уљем и шећером. Одлукама Владе биће спречен извоз основних животних намирница и дезинфекционих средстава у периоду од најмање 30 дана.

Вучић је истакао да „не искључује“ могућност увођења ванредног стања у земљи, али сматра да за то сада нема потребе.

- Ово је најтежи изазов за нас у последњих неколико деценија, не због снаге вируса, који није куга и колера, већ због пандемије и што смо остављени сами себи. Када сте питали људе зашто нису уводили мораторијум за одлазак у школу, то је зато што су били паметни и одговорни. Наглупље је када деца и стари посебно почињу да излазе у пику кризе 21. дана, јер им буде доста свега - рекао је председник и упозорио да ће бити кажњени сви који нису поштовали одлуке државе у актуелној ситуацији са коронавирусом.

Председник је истакао да је број респиратора од јуче државна тајна.

- Ми ћемо да се сналазимо, да набављамо што је могуће више апарата. Јутрос је, на пример, набављено још 50 респиратора - рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, НБС неће штампати ни динара, а држава има 13,5 милијарди евра девизних резерви, пет милијарди више него пре неколико година.

Председник је најавио посебне разговоре са Удружењем хотелијера и ресторатера Србије и осталим организацијама које осећају директне економске последице и додао да ће држава помагати у исплати дела плата запослених у таквим фирмама. Вучић је поручио да и Срби на КиМ не треба да брину о снабдевању намирницама и другим потрепштинама, јер ће им држава на све могуће начине помагати. Председник Србије поручио је касно синоћ на Инстаграму да морамо да се боримо и заједно победимо пошаст пред којом смо се нашли.

Економски кризни штаб

Економски кризни штаб за отклањање последица по привреду, поред председника, чине и министар Синиша Мали и председник ПКС Марко Чадеж. Састанку су присуствовали и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, министри Расим Љајић, Зорана Михајловић, Зоран Ђорђевић, Бранислав Недимовић, Горан Кнежевић и Александар Антић.

Као нове мере он је саопштио забрану извоза основних животних намирница, укључујући и средства за дезинфекцију, повољне кредите привреди из Фонда за развој са један одсто камате, као и мораторијум од 90 дана на плаћање кредитних рата грађана, што ће затражити од комерцијалних банака.

Апел дијаспори: Не долазите

Председник Вучић позвао је српску дијаспору да не долази кући за време католичких ускршњих празника и за православни Васркс, када се код нас очекује „пик епидемије“:

- Ако се рачуна да нам са севера Италије, Аустрије, Немачке, Швајцарске за празнике дође око 70.000 људи, што је већ умањена цифра, треба рачунати да је међу њима 3.000 до 4.000 инфицираних. То би био за нас крај. На различите начине ћемо то спречавати, ако треба и потпуном блокадом границе.

У Немачкој се боре за голи опстанак

Вучић је подсетио да ће у понедељак видео-позивом разговарати с немачком канцеларком Ангелом Меркел, али да ће главна тема бити борба против коронавируса:

Разговараћу са Ангелом Меркел о Косову, али не знам шта да очекујем, пошто ћемо, у овом тренутку, о Косову причати 15 минута, а знам ћемо о корони разговарати пола сата. Људи се тамо боре за живот, за голи опстанак.

Вулин предлаже председнику Србије: Предузмите све мере за заштиту становништва

Министар одбране Александар Вулин затражио је синоћ од председника Србије да предузме све неопходне мера за заштиту становништва.

У складу са Уставом Републике Србије, министар одбране Александар Вулин је, због угрожене безбедности грађана Републике Србије на највећем делу територије наше земље од Цовида 19, упутио писмо председнику Александру Вучићу у којем тражи да, у складу са уставним ингеренцијама, предузме све неопходне мере на заштити становништва.

Тестова има довољно

Вучић је рекао да има довољно тестова за коронавирус, да с тим неће бити проблема, као и да приватне клинике неће бити укључене у тај процес:

- Државне болнице ће обављати тестирања, јер смо сити панике и лудости сваког дана. Нећу сада да говорим о проблемима ко је шта и како у вези с тестовима радио и како је један пацијент осам дана изгубио, па тек онда дошао до државне болнице. Не мислимо на било који начин да укључујемо приватне клинике у то докле год будемо могли.

Шта значи употреба Војске у цивилне сврхе, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА