Најновије

САША РАДУЛОВИЋ ГРМИ: Устав озбиљно прекршен! Власт је сада у рукама једног човека! (ВИДЕО)

Председник покрета Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић оценио је да је ванредно стање проглашено на противуставан начин и питао ко је одлучио и на основу чега да Скупштина Србије није у могућности да се састане па су уместо ње ванредно стање прогласили председници Србије Александар Вучић, Владе Ана Брнабић и парламента Маја Гојковић.

Саша Радуловић (Фото: Јутјуб)

Радуловић је, на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, рекао да су Вучић, Брнабић и Гојковић донели одлуку о увођењу ванредног стања позивајући се на члан 200 став 5 Устава Србије и да у одлуци, која је објављена у Службеном гласнику, нема никаквог образложења.

Он је рекао да се том одредбом Устава наводи да када Скупштина није у могућности да се састане одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председници Републике, Скупштине и Владе по истим условима, као и парламент.

Радуловић је рекао да Скупштина Србије може да се састане и да, уколико постоји опасност од вируса, посланици могу да буду тестирани.

Он је рекао и да у члану 106. Устава пише да се Народна скупштина састаје без позива после проглашења ратног или ванредног стања.

"Народни посланици би морали да буду у Скупштини након што је на овај противуставан начин проглашено ванредно стање", истакао је Радуловић.

Радуловић је тражио да Гојковић под хитно одговори да ли јој је познато да члан 200 став 5 може да се искористи само ако Народна скупштина није у стању да се састане, због чега није сазвала седницу парламента поводом проглашења ванредног стања и по ком основу је утврдила да Скупштина није у стању да се састане.

Он је питао и да ли је основ за немогућност да се Скупштина састане правне природе, односно да ли је то наредба о забрани јавног окупљања или је у питању нека друга фактичка немогућност да се Скупштина састане.

Радуловић је питао да ли Гојковић зна да одлука једног министарства о забрани јавних окупљања не може да буде јача од Устава и да суспендује Скупштину и одузме јој Уставом дате надлежности.

Он је питао и због чега Гојковић није у складу са чланом 200 став 8 Устава, у Уставом прописаном року, на дневни ред седнице парламента ставила потврђивање одлуке о проглашењу ванредног стања коју су донели, с обзиром да је у складу са чланом 106 Устава Скупштина у заседању после проглашења ванредног стања.

Радуловић је питао и зашто се Гојковић одлучила за увођење ванредног стања без икакве јавне расправе и консултација са Скупштином Србије, кад је из Устава јасно да се ванредно стање уводи само ако постоји опасност која угрожава опстанак државе или грађана, а да је за епидемије и пандемије предвиђено проглашење ванредне ситуације у складу са Законом о смањењу ризика од катастрофе и управљања ванредним ситуацијама.

Он је рекао да Влада уредбама и одлукама без икаквог образложења управља Србијом, а власт је "практично концентрисана код једног човека".

Прочитајте ОВДЕ шта је Веља Илић рекао о увођењу ванредног стања.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА