Најновије

Овако ћемо живети док траје корона! 15 мера које су ступиле на снагу

Живот у Србији од јуче се одвија по потпуно новим правилима. Уз забрану изласка из куће за све пензионере, опште забране кретања од 20 часова до пет ујутру и остале мере које су ступиле на снагу, мења се и радно време фирми, трговина, установа, угоститељских објеката.

Вандредно стање у Србији (Фото: mod.gov.rs)

Компанија "Лидл" обавестила је потрошаче да ће због новонастале ситуације радно време свих њихових продавница до даљег бити од осам до 18 часова сваког дана. Скраћено је и радно време тржних центара и локала и супермаркета у њима. Градске пијаце у Београду радиће по измењеном режиму свакодневно од осам до 15 часова.

Краће ће радити и банке, док ће поште које су досад радиле током целог дана бити отворене од 10 до 17 часова, суботом од 10 до 14. Оне које раде недељом биће отворене од 10 до 14 часова. Главна пошта у Таковској улици у Београду радиће радним данима од 10 до 17 часова и викендом од 10 до 14.

Компанија "Телеком" саопштила је да је предузела све мере како би олакшала коришћење услуга и пружила максималну заштиту и информисаност током ванредног стања. Како се наводи, пословнице ће радити са измењеним радним временом, док ће корисници и даље моћи све жељене информације да добију на сајту или позивом броја контакт-центра (0800/100-100).

Београдске пекаре објавиле су да ће радити до 17 или 18 часова, а слично радно време има и већина трговина. Кафићи и ресторани, иако им је дозвољено да раде до 20 часова, затвараће се углавном два сата пре тога како би запослени могли да стигну кући пре полицијског часа, који почиње у 20 сати.

Регистрација кола и са истеклом саобраћајном

Грађани продужење регистрације својих возила у наредном периоду могу обављати искључиво на техничким прегледима у овлашћеним сервисима, како је саопштио МУП, а регистрацију ће моћи да обаве и власници возила којима је саобраћајна дозвола истекла или истиче у наредном периоду.

Нема, дакле, потребе да се иде у полицијске станице да би се завршио овај посао.

Додатне мере по општинама

Кикинда- покрајински штаб за ванредне ситуације издао је на предлог Института за јавно здравље Војводине наредбу Штабу за ванредне ситуације у Кикинди да се у том граду обустави рад свих угоститељских објекта и свих пијаца и да се затворе све трговинске радње, осим апотека и прехрамбених продавница.

Смедеревска Паланка- кризни штаб ове општине одлучио је да се на њеној територији затворе угоститељски објекти, пијаце, кладионице, сале за издавање. Разлог је то што је примећено да неколико људи који су се последњих дана вратили из иностранства не поштује стриктно мере о самоизолацији.

Празан ауто-пут

Саобраћај ауто-путем у оба правца између Београда и Ниша јуче је био веома слаб. Исти је интензитет саобраћаја и према Београду и према Нишу, а више је теретних него путничких возила. Повремено се може видети у колонама по десет или 15 тешких камиона како један иза другог пролазе у пратњи возила полиције.

Скидаће вам рате кредита само ако то сами тражите

Грађани и предузећа који су задужени у банкама са олакшањем су дочекали информацију да је одлуком НБС успостављен мораторијум од 90 дана на плаћање рата.

То значи да вам банке (уколико се у наредних десет дана изричито и писмено не изјасните да желите да наставите с плаћањем рата, као и досад) у наредна три месеца неће наплаћивати рату кредита, а кад овај период прође, све се наставља као што је било пре ванредног стања. Дакле, рок отплате последње рате биће три месеца касније него што вам то пише у плану отплате (на пример, последњу рату коју је требало да платите 1. маја 2024. године платићете 1. августа те године).

Мере које су ступиле на снагу

1. Границе Србије затворене, нема уласка за стране грађане. Српски држављани који се враћају из иностранства могу да уђу у земљу, али морају на 14 дана у изолацију, а ако долазе из кризних подручја, на 28 дана

2. Припадници Војске Србије на граничним прелазима, обезбеђују болнице и друге виталне објекте

3. Забрана изласка из станова и кућа (дворишта) за све старије од 65 година у урбаним срединама и 70 година у сеоским срединама

4. Забрана кретања од 20 сати до пет часова ујутру свим грађанима без обзира на старост

5. Затворене све предшколске, школске и високошколске установе

6. Сви који могу да раде од куће упућују се на рад од куће. За остале је послодавац дужан да предузме одговарајуће заштитне мере

7. Редуковање јавног саобраћаја. Укида се локални ноћни саобраћај

8. Ограничавају се цене 36 производа попут пшенице, хлеба, јестивог сунцокретовог уља, шећера, соли, воде, поврћа и воћа, млека, јогурта, јаја, детерџената, рукавица, папирних маски, заштитних одела

9. Одлажу се сви прегледи и операције, осим хитних. Онколошке терапије и дијализа се настављају као и досад

10. Аутоматски се продужава важење ослобађања од партиципације за лекарске услуге за све који имају то право

11. Сва боловања продужена аутоматски за 30 дана

12. Затворени сви шалтери јавних служби на републичком и локалном нивоу. Сва документа којима истекне рок важе до краја ванредног стања

13. Мораторијум на плаћање рата кредита на 90 дана и за грађане и за привреду

14. Затварају се спортски центри и теретане, престају све спортске активности

15. Ограничава се радно време кафића и ресторана. Обавезна раздаљина од два метра између људи у угоститељским објектима, друго правило, највише једна особа на четири квадратна метра.

Црна Гора држи руске туристе као таоце! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА