Најновије

У САДЕЈСТВУ СА "ЦИРКОНОМ" ПОСТАЋЕ НАЈВЕЋА НОЋНА МОРА ЗА АМЕРЕ: Руси опробали хеликоптере Ка-31Р (ВИДЕО)

Специјални хеликоптер Ка-31Р обезбеђује откивање ваздушних циљева (укључујући и оне који лете веома ниском путањом изнад копна и мора), а такође и површинских бродова. Ефективни домет радара је око 250км. Он на тој даљини успешно може да детектује површинске бродове различитих димензија, док на 150км открива ваздушне циљеве. Сви подаци се аутоматски прослеђују копненим и поморским јединицама које ће ускоро бити опремљене хиперзвучним противбродским ракетама „Циркон“.

Специјални хеликоптер Ка-31Р (Фото: Јутјуб)

У наоружање 318.мешовитог ваздухопловног пука који је базиран у близини Севастопоља, започело је увођење специјалне верзије хеликоптера Ка-31Р. Његова основна функција је детекција ваздушних и поморских циљева непријатеља на великим даљинама.

Хеликоптер са радарско-осматрачким комплексом Ка-31Р је намењен за одбрану поморских борбених група од напада из ваздуха. Његова функција је покривање простора који се налазе ван домета земљаских копнених станица и „летећих радара“ А-50.

Радарски комплекс који је интегрисан на хеликоптеру обезбеђује детекцију ваздушних циљева (укључујући и оне који лете веома ниском путањом изнад копна и мора), а такође и површинских бродова. Ефективни домет радара је око 250км. Он на тој даљини успешно може да детектује површинске бродове различитих димензија, док на 150км открива ваздушне циљеве. Хеликоптер је опремљен станицом за аутоматском прослеђивање података копненим и поморским јединицама, као и јединицама за противваздухопловну одбрану. Овај хеликоптер се може базирати на копну али и на бродовима.

Увођењем ових средства у јединице Црноморске флоте, овај оперативно-статегијски састав руске армије је добио озбиљно појачање. Захваљујући снажном радару и поузданој платформи која га носи, руска војска сада може додатно да учврсти „далекометну“ контролу када је у питању акваторија Црног мора, укључујући и ваздушни простор изнад њега.

Претпоставка је да су ови хеликоптери директно увезани са обалским ракетним системима Бастион, који се такође налазе на Криму.

„Бастион“(индекс ГРАУ 3К55, ознака НАТО: SSC-5 Stooge (рус. “марионетка”) — представља ракетни комплекс наоружан суперсоничном противбродском ракетом 3М55 П-800 „Оникс“1 (експортна верзија „Јахонт“). Постоје две верзије овог система, стационарни и мобилни. Стационарни систем који носи ознаку „Бастион-С“ се састоји од ракета које се налазе у подземним силосима, док далеко пристунија мобилна верзија система носи ознако „Бастион-П“. За ову верзију систем користи платформу на бази возила МЗКТ-7930 које се иначе производи у Белорусији.

Против-бродски ракетни систем “Бастион-П” је обалски систем копно-море са основним задатком ефикасне борбе против свих површинских објеката на води (носачи авиона, тешке крстарице, разарачи, фрегате…) у сложеним метео условима, дан/ноћ и у условима снажног противелектронског ометања, као и јаке и жилаве ПВО и ПРО противника. Наоружан је суперсоничном ракетом 3М55 “Оникс” (НАТО кодификација SS-N-26 “Strobile”) домета 600 км чија аеродинамична концепција и снажан мотор омогућавају брзину 2,5 маха. Посебна карактеристика ове ракете је путања на малој висини, непосредно изнад површине мора (тешка уочљивост) као и масивна бојева глава која је тешка четврт тоне.

Према проценама руских војних експерата, уколико циљ величине носача авиона примени сва расположива сардства ПВО која се налазе у његовом наоружању, он у најбољем случају може да обори до пет ракета „Оникс“. Са друге стране ракетни дивизион система „Бастион“ може приликом плотунског удара да лансира 12 ракета „Оникс“ што у веома високом проценту гарантује потапање или тешко оштећене носача авиона класе Nimitz.

Некадашњи савезници у Идлибу кренули једни на друге! Више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА