Најновије

ДУГИН: После битке за Идлиб, америчка војска више неће бити у Сирији! Ово се дешава...

Директно учешће турске војске у борбама на северу Сирије и изјаве владиних званичника указују на то да постоји такозвани “стратешки помак” Анкаре из Атлантске лиге у евроазијски блок.

Дугин (Фото: РИА)

Ово мишљење је изразио вођа међународног „Евроазијског покрета“, филозоф, политолог Александар Дугин у интервјуу либанском листу Ал-Акбар.

Као човек који добро познаје турске вође, Дугин је уверен да се повлачење САД-а из региона Блиског Истока убрзава, а битка за Идлиб је корак у том правцу.

Према политологу, разумевање сложене тренутне ситуације у Сирији и њених могућих последица биће омогућено разумевањем природе „опште стратегије Русије“  као земљи „усмереној углавном против једностране америчке и атлантске контроле у ​​овом региону“.

Стручњак примећује да, на крају, Русија мора да обезбеди поуздано присуство на Блиском Истоку у окружењу с више поларитета, омогућавајући локалном становништву да самостално одреди властиту судбину и одржи свој суверенитет. Међутим, не говоримо о замени америчког утицаја руским или једностраној доминацији Русије.

У овом случају, циљ Москве је да створи услове за мултиполарни регионални систем, који укључује државе и политичке снаге које се противе америчкој хегемонији.

Русија је увек настојала да уништи ИД (забрањен у Руској Федерацији) у Сирији и друге екстремистичке снаге које подржава Саудијска Арабија, а посредно САД и Израел, и подржавају Сирију у врац́ању суверенитета и стабилности. Због тога се одлучила на сарадњу са Сиријом и Ираном, као и за приближавање Турској.

Према Дугину, за Москву је изузетно важно да се Анкара дистанцира од америчког утицаја, јер од тога зависи и њен успех у постизању циљева.

Споразуми о Сирији, наравно, доводе до постепеног повлачења Американаца, али истовремено имају своју цену.

Дугин напомиње да Москва данас мора да их “гура” у одређеном смислу, јер турски председник Ердоган има обавезе према неким групама сиријске опозиције.

Филозоф напомиње да је Русија била у тешкој ситуацији у којој, без Турске, није у стању да оконча једнострану америчку доминацију на Блиском истоку.

„Не мислим да Ердоган може да рачуна на подршку Сједињених Држава или западних сила. Оне су непријатељски настројене, а стратешки однос између њих се озбиљно погоршао. Тренутно врши маневре јер му је тешко да прихвати неуспех и прети да ће опет стати уз савезнике које заправо нема.

Потребно је убедити га да одустане од таквих тактика и да настави да учествује у стварању новог регионалног система “, резимирао је Дугин.

Ердоган је потпуно полудео, хоће рат са Русијом? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА