Најновије

ЗАШТО ПАТРИЈАРХ НИЈЕ НА СВОМ ТРОНУ У ПЕЋИ? Мрежа православних храмова на Метохији гушћа него на Тибету! (ВИДЕО)

Дугогодишња стална сарадница недељника НИН Драгана Николетић, била је гост новог издања емисије "Проментеј" ТВ продукције Хелм Каст. Разговарано је о томе колико се и како српска власт бори за сакралне споменике на  Косову и Метохији. Посебно јер је пракса Унеска, уз изузетак јерменских светиња у Ирану, да културна добра не дефинише према културно-историјској припадности, већ према држави на чијој се територији налазе. 

Призрен (Фото: pixabay. com)

Од „више од 1.300“  сакралних и других објеката српске баштине на простору Косова и Метохије, каквом цифром баратају у јавности министар културе Владан Вукосављевић и Канцеларија за КиМ наше Владе, Републички завод за заштиту споменика културе препознаје 458 непокретних културних добара. Од њих је 60 од изузетног значаја за Републику Србију, а само четири на листи Унеска, са назнаком „у опасности“. Кад би дошло до евентуалне поделе српски део би обухватио само Соколицу, а најважније на Метохији, Дечани, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Призен, Грачаница...остају у непријатељском окружењу. 



Разговарано је и о спрези цркве и власти и на који начин се она испољава, и да ли и зашто, прошлим и садашњим властима Косово служи само за манипулацију. Зашто црква не плаћа порез и какве то везе има са изјавом патријарха Иринеја пре неколико година. Шта желе Срби на Косову и шта се спекулише као један од нових могућих потеза Албанаца. Било је речи и о све чешћим говоркањима о Амфилохију као црногорском патријарху, као и о упису имовине српске православне цркве у Црној Гори и да ли постоји вероватноћа од сукоба.

Мало ко је Тарабиће из села Кремне и њихова прорачанства схватао за озбиљно, али већина њих до сад се обистинила.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА