Најновије

Најбоље од Иве Андрића у издању Вулкан издаваштва

Роман Омер-паша Латас једно је од његових најзначајнијих дела.

Фото-Вулкан

Роман Омер-паша Латас умногоме је важан за сагледавање целокупне Андрићеве поетике. У његовом средишту налази се лик Омер-паше Латаса – личког Србина Миће Латаса из Јање Горе, запамћеног у историји као охолог страховладаоца, чије је делање утицало не само на друштвене и историјске прилике у Босни већ и на судбине свих других ликова у роману, па ће читалац стећи утисак да је све што живи одређено пашиним постојањем.

Симптоматично је то што су приче свих јунака засноване на истој окосници – губитку идентитета. Ова тема заокупља човека откад је века и света, али Иво Андрић је на страницама овог романа успео да прикаже сву трагику урушавања оних који су изгубили властиту суштину.



„Без обзира на то што је утемељен на историјским чињеницама, Омер-паша Латас је од свих Андрићевих романа најмање историјски. У њему се у највећој мери осећа стваралачко преобликовање историјске грађе, уметничко изневеравање повесне истине, демистификација и деформација историјске стварности. Али и као такав, иако недовршен у целини, али дефинисан у фрагментима, даје једну могућу уметнички пројектовану слику Босне из средине XИX века, која постоји као жива драма борбе између Истока и Запада”, Жанета Ђукић Перишић.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА