Најновије

"Није време ни за какву политику сем оне која ће сачувати животе!"

Ванредна ситуација у БиХ није време ни за какву политику, осим оне која ће осигурати да сачувамо људе и привредну активност колико-толико, каже члан Председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Дојче Веле.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

DW: Колике су могућности БиХ у борби против вируса?

Здравствени систем БиХ сигурно није на нивоу здравствених система развијених европских држава, али као што можете видети ни те државе нису способне да на жељени начин одговоре овој пандемији. Ми радимо оно што можемо, у складу са могућностима које имамо. Пошто те могућности нису превелике, али се надамо да ће бити довољне, онда смо решили да се усмеримо на превентивне мере, које су већ дале резултате.

Познато Вам је да смо у Републици Српској одмах након првих регистрованих случајева оболелих од корона вируса затворили школе, а неколико дана касније и тржне центре, кафиће. У Федерацији БиХ, због мањег броја заражених, надлежни се нису одлучили на исте мере кад и Република Српска, али последњих дана и тамо су на снази мере карантина. Сигуран сам да здравствени радници у целој БиХ чине све што могу да се одупремо таласу новооболелих.

DW: Неке од најјачих индустријских земаља се врло тешко носе с пандемијом. Шта можемо очекивати од БиХ с обзиром на њено компликовано устројство и бројне поделе које постоје унутар политичких структура?

Није БиХ јединствена у свету по децентрализованом систему одлучивања, и мислим да то не може бити препрека у борби са овом пандемијом. Поделе, како рекосте унутар политичких структура, нису и верујем неће бити испољаване док траје криза везана за пандемију. Људски животи су изнад сваке политике, па била она и најбоља политика на свету.

DW: Изјавили сте да, због пандемије, размишљате о постављању пунктова полиције РС на ентитетској линији, као и на државној граници. Планирате ли да то урадите?

Потребно је знати контекст у којем је тај део моје изјаве. Првих неколико дана био сам јако разочаран како се ствари споро решавају, иако је одлука о томе шта и како треба чинити донета веома брзо. Ни сада ми није јасно зашто се нешто ради три дана, ако може бити урађено одмах. Ово је ванредна ситуација, и није само важно какву одлуку доносите, већ и колико брзо то чините.

Имао сам у једном тренутку утисак да неки људи у ФБиХ немају баш најбољу слику с каквим се проблемом морамо носити, и то је наравно пробудило рефлекс у мени да бар заштитимо Републику Српску, у којој сам и изабран. Не мислим да се ово питање може решавати ангажовањем полиције, али ако буде морала да се ангажује и полиција, искључиво у здравствене сврхе, ми ћемо то урадити.

Ако за неких 20 евра полиција на граници пушта људе да илегално улазе у БиХ, мимо процедура прописаних у овој ситуацији, ми морамо имати начина да се заштитимо. Шта ће грађани имати од тога што је тај полицајац суспендован, ако људи које су пропустили заразе десетине других грађана? Мислим да и Република Српска, баш као и Федерација БиХ, могу и морају да се додатно штите на границама употребом полиције, ако се за тим укаже потреба.

Додик у понедељак са Вучићем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА