Најновије

РУСИ ЗАПОМАГАЈТЕ, ЕВРОПА СЕ СВЕ ВИШЕ ОСЛАЊА НА ПУТИНА: Специјална група ВКС пребацује комплекс „Сич“!

Руска армија је образовала специјалну ваздухопловну групу коју чини девет војно-транспортних авиона Ил-76 који су прикупљени на аеродрому „Чкаловски“. Ове снаге имају задатак да превезу руске војне стручњаке и специјалну медицинску технику у циљу помоћи Републици Италији која се суочава са најтежим ударом пандемије коју је узроковао корона вирус. Целом операцијом лично руководи генерал-мајор Сергеј Кикот.

Ил-76 (Фото: РИА)

Први авион из ове групе је већ полетео пут Италије. Његова крајња дестинација је италијанска војна база „Практик де маре“ која се налази у непосредној близини Рима. Руска армија је послала вишенаменски аутономни мобилни комплекс „Сич“ који је веома употребљив у најтежим могућим околностима.

Осим медицинске опреме и система за аеросолну дезинфекцију транспорта и територије, у Италију ће се упутити и тим од 100 руских стручњака, који имају велико практично искуство. Они су учествовали у сузбијању епидемија афричке куге, антракса, а такође су учествовали у развоју вакцине против еболе.

Према наводима руског Министарства одбране, експерти имају велико искуство у борби против распростирања вируса, ублажавању тешке епидемиолошке ситуације, дезинфекцији зграда и других објеката.Такође се наводи да су руски стручњаци опремљени савременом опремом, специјалнним уређајима и медицинским препаратима.

Руска војска је у Италију послала вишенаменски аутономни мобилни комплекс „Сич“ које је намењен за анализу био-патогених материјала (агенаса), као иза оперативну подршку јединицама АБХО у ванредним условима изазваних агенсима биолошке природе.

Овај комплекс је употребљив у анализи размера укупне заражености подручја у условима одсуства стационарних лабораторија као и детекцији изузетно опасних микроорганизама који узрокују тешку епидемиолошку слику на конкретном терену. Савремене методе и поступци који се при том употребљавају омогућавају добијање коначних резултата у уском временском интервалу. На основу ових резултата се специјалном методологијом долази до брзе процене тренутног стања и израде детаљних прогностичких карата који врше предикцију даљег тока епидемије. Све се ово реализује помоћи информатичког комплекса који је повезан са савременим геоинформационим системом.

За све време свог активног рада група мобилних лаборатирија „Сич“ је повезана са централним пунктом командовања начелника АБХО руске армије, без обзира на место на ком се налази. Размена података се релизује путем сателитске везе, а могуће је остваривање и радио-везе преко система специјалних примопредајника који се такође налазе у склопу комплекса.

У оквиру комплекса се налазе модули у коме се врши анализа биолошких узорака из заражене зоне, њихова експересна анализа специјалном методологијом ИФА/ПЦР,  категоризација и складиштење у специјалним одсецима. У зависности од ситуације ови модули могу да презму функцију и осталих елемената у оквиру комплекса „Сич“, као и да раде потпуно аутономно без смањења своје ефикасности. Оба модула се састоје из четири раздвојена одсека, и налазе се у контејнерском облику која је инсталирана на камионским платформама КамАЗ-6350.

У оквиру комплекса „Сич“ се налази мобилни контејнерски модул за комуникациону подршку. Његова основна намена  је обезбеђење сета аутоматских телефонских линија, примопредаје података преко радиокомуникационих уређаја и успоставе сателитске везе, без обзира на ком се месту комплекс налази. Такође, овај модул ради на праћењу и прогнози укупне ситуације на терену где је ангажован. Одржава везу 00-24 у реалном времену са свим деловима оперативне команде АБХО и цивилним структурама власти (кризни штаб). Прикупљање података и предлагање даље стратегије у борби против биопатогена, је такође један од задатака овог модула. Он се може употребити и као истурени мобилни пункт кризног штаба који руководи у условима ванредног стања узрокованог неконтролисаним ширењем биопатогена.

Ту се налази и возило за извиђање зараженог подручја које има функцију прикупљања података и њихове даље предаје путем специјалног интерфејса који је је умрежен са осталим сегментима система. У овиру овог возила се налази високоосетљива апаратура за прикупљање и детекцију агенаса који се узимају из аеросола (ваздуха). Возило располаже савременим уређајима за тренутно добијање коначних резултата који се обрађују путем протокола ИФА, ПЦР (елетрофореза) и ПЦР-РВ. Такође, возило је опремљено сетом камера високе резолуције које снима терен у кругу 360 степени око возила, помоћу којег се тачно бележи рута кретања и формира архива видео-снимака. Све ово се може у сваком моменту пребацити системом крипто-везе до свих сегмената у систему на основу чега се креира план даље битке са биолошком опасности.

Сви горе наведени сегменти су опремљени аутономним изворима електричне енергије, уређајима везе, системом вентилације и клима уређајима.

Русија у Италију пребацила савремени комплекс аеросолне дезинфекције „Орлан“! Више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА