Најновије

Путници “заробљени” на крузерима: Не желимо баш сви кући! (ВИДЕО)

Светским морима тренутно плови око 30 крузера којима због карантина изазваног коронавирусом код појединих путника забрањено да пристану у луке. На овим крузерима највише је парова, од којих су неки чак одушевљени што им је вирус КОВИД-19 продужио медени месец.

Ово су приче неких од путника:

Норвешки драгуљ

Тексашки младенци Џеј и Кармен Мартинез после венчања на плажи кренули су на крстарење, на свој медени месец Јужним Пацификом на броду “Норвешки драгуљ”. Уочи одласка, 28. фебруара у Аустралију, пар је бринуо због ширења коронавируса, али нису имали могућност да откажу путовање које је било планирано да траје 23 дана, а резервисали су га чак две године раније. Сада су ово двоје људи међу хиљадама путника који су још увек на мору на више од 30 океанских крузера.

Верује се да ће “Норвешки драгуљ” пристати на Хавајима, мада је већ враћен из неколико лука, преноси CNN.

“Оклевали смо”, каже Џеј Мартинез за CNN Травел о њиховом карантину. Намеравали су да промене планове, али речено им је да је то немогуће.

“Није постојала опција да не отпутујемо,” каже Џеј „А с обзиром да смо толико новца уложили у свој медени месец, нисмо имали другог избора осим да се укрцамо на брод.”

Пар се плашио да ће њихов план бити промењен, али нису очекивали да ће завршити на мору, а да ће се њихов брод кретати од луке до луке.


Коронавирус на бродовима

Због пандемије је Међународна асоцијација крстарења (CLIS LINES) или CLIA донела одлуку 13. марта да прекине путовања крузера на 30 дана.

“Прегршт бродова – око 14% укупне флоте CLIA – тренутно на мору завршава своја путовања”, навела је организација у изјави за ЦНН. “Наши чланови су усредсређени на то да ове бродове безбедно врате у луку што пре.”

Међу 30-ак крузера који су и даље на мору, “Норвешки драгуљ” креће према Хонолулу на Хавајима, али нико није сасвим сигуран да ли ће му бити дозвољено да тамо пристане.

“Од самог почетка било је јасно да су неке луке затворене и да ће неки планови морати да се промене”, каже Џеј Мартинез.
Ситуација је драматично ескалирала пре око недељу дана када је ЦЛИА повукла своје бродове, а Француска Полинезија одбила “Норвешки драгуљ”.

У почетку је брод планирао да се упути на Фиџи и тамо се искрца, али тај план је одбачен током пута када је острвска држава рекла да брод за крстарење неће бити прихваћен. Уследио је Нови Зеланд. Броду је након тога допуштено да напуни гориво у Америци на Самои. “И тада смо започели наш дуг пут на Хаваје”, каже Џеј.

На броду, каже Џеј, међу путницима влада променљиво расположење, од олакшања када су чули за нову дестинацију, до разочарања када су планови пропали.

За сада су сви на броду “Норвешки драгуљ” добро, нема коронавируса или путника у карантину. Ипак, Џеј наводи да су гости забринути, напетост расте, јер путања брода постаје све неизвеснија.

“Сви су свесни да постоји реална могућност да овакво путовање може потрајати данима или недељама. Људи су забринути због могуће несташице лекова и других средстава за живот”.

Пацифичка принцеза

С друге стране Тихог океана, 76-годишњи Рон Ернст налази се на броду “Пацифичка принцеза”, са 338 кабина и 670 других гостију. Рон и његова супруга Сузи, укрцали су се на брод 20. јануара у Лос Анђелесу. Пензионисани калифорнијски пар уживао је у више од 25 крстарења до сада, укључујући три путовања широм света. Овај пут требало је да траје 111 дана, али нису били свесни растуће коронавирусне претње.

“Сигуран сам да смо чули за неки вирус у Кини, али нисмо бринули”, каже Рон.

Крајем фебруара постали су свесни да вирус може променити њихове планове. Брод је прескочио луке на индонежанском острву Бали, Сингапуру и тајландском летовалишту Пукет. Путницима је такође забрањено да излазе са брода у Шри Ланки.

Попут “Норвешког драгуља” и на “Пацифичкој принцези” сви су здрави, али у неизвесности.

“Друге вечери, после Шри Ланке, капетан је изнео шокантну најаву да ће, с обзиром на промењене услове, крстарење прекинути у Перту”, каже Рон. “Брзо смо схватили да ствари постају озбиљне.”

Брод је усред ноћи направио заокрет за 180 степени и почео 18-дневну пловидбу назад у Аустралију. Коначно је стигао у суботу ујутро по локалном времену.

“Живот на броду наставио се уз одличну храну, забаву и пуно дружења”, каже Рон.

“Посада је апсолутно фантастична. Њихова будућност је потпуно неизвесна, али они не дозвољавају да их то депримира. “Принцеза” је обавила невероватан посао, посебно имајући у виду ове невиђене услове.”

Рон каже да су расположења путника на броду варирала.

“Владао је страх од непознатог. У ствари, неки су се плашили повратка у стварност која је постала далеко од „нормалне“. Били смо здрави и било нам је лепо док смо у сигурном броду”, каже Рон и додаје: “Не радује се свако враћању у реалан у свет.”

Само да нам не затворе границе

Међу путницима на овом броду била је Си Џеј Хајден (63), из Сан Франциска. Она је путујући са мужем Дејвом Хернинком, рекла да се само нада како ће доћи кући што брже, у случају даљих ограничења путовања.

„Наша највећа брига сада је да ли још увек можемо да се вратимо кући у Северну Америку пре него што се аеродроми, градови или чак границе затворе,“ рекла је она. “Брод не може ићи брже од овога.”

Када је брод коначно пристао, по путнике је послат авион, у којем је било 547 путника, а 448 су били амерички. Иако је Аустралија раније саопштила да затвара своје луке за путнике на кружним бродовима, Хајден каже да су путници Пацифичке принцезе добили дозволу да се искрцају јер су пристали да одмах крену са брода на аеродром.

Они који нису били резервисани за летове за 21. март, остаће на броду све док њихов лет не буде спреман за полазак следећег дана.
“Скоро сви путници су старији, а многи су били у 70-им и 80-има, а прилично мали број је са инвалидитетом”, рекао је Хајден раније током недеље.

“Неки добро подносе, други се плаше”, рекла је она.

Попут Рона, и Хаиден је приметила да је “несигурност” најтежа ствар с којом се треба суочити.

Помажу једни другима

На броду “Норвешког драгуља”, Џеј, који ради у јавним пословима, покушава да остане заузет онлајн радом са океана, док Кармен, која ради на превенцији болести, није у могућности да ради на даљину. Обоје у међувремену помажу старијим путницима.

“Помажемо им и ступамо у контакт са члановима њихових породица, помажемо им да успоставе везу путем интернета или телефона са онима који су на овом броду”, каже Џеј.

Они хвале чланове посаде који су такође остали на броду и истичу њихов “како феноменално и посвећено раде свој посао и имају разумевања за све”.

Путници се труде да уживају у новим пријатељствима на крузеру.

“Веома смо се везали. Мислим да утичемо једни на друге тако што у овој незавидној ситуацији и даље има хумора, смеха”, каже Џеј.
Хајден дели сличне искуства са Пацифичке принцезе.

“Неки од нас помагали су једни другима да науче нове вештине”, рекла је она. “Два волонтера учили су нас рецимо да сликамо акварел. Једна путница подучавала је мог мужа како да користи опрему за теретану. Учили смо неколико људи како да играју домине од кокошјих ногу,” кроз смех прича она.

Оно што је остало у сећању је дан кад се брод зауставио у Шри Ланки да би напунио гориво.

“На пристаништу поред брода стајали су војници са оружјем и псима, а радници су истоваривали залихе носећи маске и рукавице. У 10 сати ујутро путнички хор је изашао на палубу и поред базена нам поручио:”Ставите срећно лице ” и онда је све било у реду.”

Прочитајте ОВДЕ   какву је то понуду Путин упутио Трампу.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА