Најновије

ДИРЕКТРО НАЦИОНАЛНОГ ИНСТИТУТА ЗА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ: “Велики изгледи да вирус постане сезонска болест”

Постоје велики изгледи да нови коронавирус постане сезонска болест, рекао је водећи амерички научник и додао да је хитно потребно пронаћи вакцину и ефикасан начин лечења.

Директор Националног института за алергије и заразне болести и научни саветник Беле куће, др Ентони Фауци (Фото: Јутјуб)

Др Ентони Фауци, имунолог, директор Националног института за алергије и заразне болести и научни саветник Беле куће, рекао је на брифингу за новинаре да  вирус почиње да се укорењује у  јужној хемисфери где долази зима, преноси Н1.

“Сада видимо да у јужној Африци и земљама јужне хемисфере имамо случајеве који се појављују кад они улазе у зиму”, рекао је. 

“Ако се код њих догоди велика епидемија, онда је неизбежно да  ће и код нас опет појавити,  и на то морамо бити спремни “, закључио је Фауци.

Доктор сматра да треба да се ради на развијању вакцине, брзом тестирању и припремању како би она била доступна за идућу сезону.  

Тренутно постоје две вакцине које се користе  у клиничким испитивањима на људима, једна у САД-у и једна у Кини, и она би могла бити на тржишту за 12 до 18 месеци.  

Такође се истражују начини лечења – неки нови лекови и лекови намијењени у друге сврхе, укључујући антималаријске лекове хлорокин и хидроксихлорокин.

Амерички председник Доналд Трамп недавно је објавио на твитеру да би комбинација хидроксихлорокина и  азитромицина – антибиотика Сумамед-а који је 1980. откривен у Пливи, могла бити делотворна у лечењу  болести Цовид-19 коју изазива нови коронавирус.  

Медицинска заједница  је одбацила Трумпову тезу.   

Др Фауци је упозорио да се ради о коктелу лекова чије је позитивно деловање за сада потврђено само неслужбено кроз појединачна искуства, а не у неким опсежнијим истраживањима.  

“Ако заиста желите дефинитивно да знате да ли нешто делује, морате обавити ону врсту испитивања која вам дају квалитетне информације”, рекао је Фауци и додао:

“Председник  је говори о нади за људе, а не о науци”.  

Информација о могућој  ефикасностии ова два лека заснивају се на искуствима кинеских лекара у лечењу оболелих у Кини и на француској студији објављеној недавно у стручном часопису “Интернатионал Јоурнал оф Антимицробиал Агентс”.  

Студија, у којој је учествовало 30 оболелих од Цовид-19, показала је да хидроксихлорокин скраћује и ублажава симптоме и да су ефекти најбољи када се узима у комбинацији с антибиотиком азитромицином.   Проблем студије је,из међу осталог,  је то што је  направљена на малом и нерепрезентативном узорку.

 “Знам да ћемо Цовид-19 успешно сузбити, али стварно морамо бити спремни за други циклус”, закључио је Фауци.  

Његове изјаве указују на то да вирусу више одговара хладније време него топли и влажни услови, што се показало у неким прелиминарним истраживањима.   

Сматра се да је разлог томе то што током хладног времена вирусне капљице остају дуже у ваздуху, а имунитет је слабији.  

Још један могући разлог је брже разграђивање вируса на топлијим површинама, вероватно због тога што се заштитни слој, липидна овојница вируса, брже исушује.

Зашто је власт наручила истраживања јавног мњења о епидемији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: nedejnik.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА