Најновије

Кинеско највише законодавно тело чврсто се противи потписивању акта везаног за Тајван од стране Сједињенх Држава

Кинеско највише законодавно тело у петак је изразило снажно незадовољство и одлучно противљење након што су Сједињене Државе потписале такозвани „Закон о међународној иницијативи за заштиту и унапређење тајванских савезника (ТАИПЕИ) из 2019. године“.

Фото: Синхуа

Акт је потписан упркос строгим противљењима Кине, наводи се у саопштењу Комитета за спољне послове Националног народног конгреса.

Овај чин озбиљно крши принцип једне Кине, и иде у супротност са међународним законима и основним нормама које регулишу међународне односе, наводи се у саопштењу.

САД се такође грубо мешала у кинеске унутрашње ствари и упутила озбиљно погрешан сигнал сепаратистима „независности Тајвана“.

Тајванско питање тиче се кинеског суверенитета, територијалног интегритета и основних интереса. Акт не поштује основне чињенице да је међународна заједница универзално признала једно-кинески принцип и да су Сједињене Државе успоставиле формалне дипломатске везе са Кином пре 41 годину.

Неосновано опструирајући друге земље да успоставе дипломатске везе с Кином и помажући Тајвану у проширењу такозваног "међународног простора", акт је у супротности с једно-кинеском политиком коју дуго држе америчке владе од успостављања односа на линији Кине и Сједињених Држава, те дипломатске везе и важан консензус шефова држава двеју земаља.

Тај чин озбиљно ће пореметити Кину и Сједињене Државе, њихове односе и сарадњу у главним областима и на крају ће наштетити интересима Сједињених Држава.

На свету постоји само једна Кина, а Тајван је неотуђиви део Кине.

Принцип једне Кине је политички темељ кинеских и односа Сједињених Држава, као и односа и заједничког консензуса међународне заједнице, наводи се у изјави.

"Снажно позивамо америчку страну да у потпуности препозна изразито осетљиву природу тајванског питања и придржава се једно-кинеског принципа и заједничке комуникација између Кине и Сједињених Држава", наводи се у саопштењу. "Америчка страна требало би да се суздржи од примене акта, опрезно решава питања везана за Тајван, и предузме конкретне мере за заштиту односа Кине и САД-а и прекограничног мира и стабилности."

Прочитајте ОВДЕ како се епископ ваљевски заразио вирусом корона.

Извор: Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА