Најновије

МАЂАРСКА УЛОЖИЛА 100 МИЛИОНА ЕВРА ЗА БРЕН 2: У рукама њихових војника биће ово моћно оружје! (ФОТО)

Оружане снаге Мађарске све масовније замењују домаће калашњикове новим аутоматским пушкама сопствене производње по лиценци Чешке збројовке. Пројекат модернизације стрељачког оружја вредан је 100 милиона евра и трајаће до 2028. године

Мађарска војска (Фото: honvedelem.hu)

Читав пројекат модернизације вредан је око 100 милиона евра и трајаће до 2028. године.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, процес замене аутоматске пушке у мађарској војсци трајаће до 2028. године а први контигент оружја почеле су да користе елитне јединице.

Прве контигенте новог оружја користе елитне јединице мађарске војске.

Реч је аутоматским пушкама ЦЗ Брен 2 калибра 5,56 мм, пиштољима П-07 и П-09 као и Шкорпионима ЕВО 3 калибра 9 мм. То је трећа генерација чувеног аутоматског пиштоља насталог педесетих година прошлог века.

Мађарска војска (Фото: honvedelem.hu)

Чешка збројовка је изабрана као партнер пре две године када је потписан уговор вредан око 100 милиона евра, на период од 10 година. До 2028. биће произведено 200.000 комада нових аутоматских пушака и пиштоља.

Тиме Мађарска остварује амбициозни план да замени досадашње стандардне аутоматске пушке АК-63, домаћу верзију Калашњикова која користи метак 7,62x39мм.

Након што Мађарска уведе нове пушке од свих НАТО земаља калибар 7,62x39мм задржаће само Румунија, која ускоро отвара погон за пушку Берета АРX160 5,56мм. На листу можемо додати и Северну Македонију, након што ових дана постане чланица савеза.

Уговор предвиђа куповину лиценце и стручну помоћ у успостављању производне линије за прављење до 200.000 комада тог наоружања, односно око 20.000 комада годишње, уз могућност извоза у треће земље. 

Мађарска је постала трећа држава, после Чешке и Словачке, која је усвојила Брен 2  као стандардну аутоматску пушку за своју војску.

Мађарска је претходни такав процес започела 1977. године када је у наоружање почела да улази пушка АК-63, која је у јединицама мењала старију верзију Калашњикова под локалним називом АМД-65. 

Последњи покушај да се унапреди стање у тој области догодио се 2013. године када је предложена модификована АК-63МФ или МА верзија, које су имале могућност монтирања оптичког нишана на шину на поклопцу сандука или опцију замене дрвених делова пластичним елементима и прилагодљивим кундаком.

Ново оружје производи се у мађарској државној војној компанији ХМ Арзенал на североистоку земље, у близини града Њиређхаза.

Ту пушку користе и полицијске снаге бројних других земаља, медју којима и француска Жандармерија.

План за преоружавање мађарске војске личним наоружањем уследио је као део ширег процеса опремања у оквиру којег је набављено и 20 хеликоптера Х-145М из Ербаса, Ербасови авиони А319, тенкови и самоходне хаубице.

Осим производње тог наоружања Мађарска планира да успостави производњу и барута и муниције разних калибара.

Због чега су руски “Терминатори” летели преко Сирије, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА