Најновије

ОВАЈ ГРАД ЈЕ НАЈКРИТИЧНИЈИ У СРБИЈИ: Један болестан на сваких 700! Сви се плаше да не постане мали Бергамо!

Ћуприја има око 30.000 становника, а најмање 41 инфицираног коронавирусом, што ће рећи да један заражени иде на око 700 становника, чиме је постала највеће жариште у Србији ако се гледа број пацијената у односу на број људи, далеко веће и од Ваљева, Ниша и Београда.

Ћуприја је једно од жаришта короне у Србији (Фото: Јутјуб)

Корона је у Ћуприју дошла на два начина и овде су практично два нулта пацијента - 18. марта је коронавирус регистрован, код возача аутобуса који је ишао у Швајцарску и код предузетника који је био у Италији.

Рођендан и сестра

- Познати предузетник, који годинама живи и ради на Црногорском приморју, а тек је последњих неколико месеци интензивно боравио у Ћуприји, ишао је пословно у Италију. Кад је дошао у Ћуприју, како се прича, направио је у својој кући рођендан, на ком је било 10-15 људи, а међу њима и познатијих у овом граду. Појма није имао да је заражен, тек касније је то откривено. Сада је у Београду и у прилично лошем стању, а на корону је позитивна и његова породица - прича извор.

С друге стране, из Швајцарске је вирус дошао преко возача аутобуса на међународној линији, чија је супруга медицинска сестра у Дому здравља у Ћуприји и она је, такође, позитивна на корону.

- Та медицинска сестра је и приватно радила код многих гастарбајтера који су се због пандемије коронавируса слили у Ћуприју из иностранства, тако што им је укључивала инфузије и обављала друге ствари из своје струке које је могуће урадити у кући - испричао је извор.

Тако је од те двојице људи, који су слободно шетали док нису сазнали да су заражени, плануо вирус у Ћуприји, која је сад најкритичнија тачка Србије и чије улице и болнице чува и војска.

Биће тестирани сви

Нинослав Ерић, председник општине Ћуприја, каже да је штаб за ванредне ситуације у тој општини 18. марта, кад су добили потврду да су два пацијента заражена короном, моментално затворио све кафиће, ресторане, пијаце и малопродајне објекте.

- У наш крај је у последње време стигло 950 наших људи из Италије, Француске, Швајцарске и Аустрије и да ове мере нисмо предузели на време, сада би Ћуприја била мали Бергамо - каже Ерић и додаје да следеће недеље очекује велики пораст новозаражених:

- Биће тестирани сви који су сада у карантину првог реда, односно који су имали директан контакт са особама које су дошле из иностранства. У болници је направљено око 130 места за ове пацијенте и имају око 15 респиратора. Војска чува болницу и Дом здравља, обавља се и стална дезинфекција здравствених установа. Морамо заштити наше здравствене раднике.

Оболео и познати бизнисмен

Међу оболелима је још један познати предузетник из Ћуприје, који има неколико бизниса. Он је у болници у Београду а његови супруга и деца су такође позитивни на корону.

- Не знамо где нам се газда заразио, надамо се да ће бити добро. Ми смо у кућној изолацији, још нисмо тестирани, добро се осећамо и немамо никакве симптоме - каже један од радника.

Прочитајте ОВДЕ које је нове мере Влада Србије предузела да спречи ширење вируса корона.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА