Најновије

ПУНО БУБА, ПРЉАВШТИНА СВУДА: Из авиона у карантин на Кошутњаку, а тамо ни лекара ни средстава за хигијену!

Наставља се долазак српских држављана који се налазе у иностранству. По доласку у земљу, држава поједине смешта у карантине који се налазе на неколико локација широм Србије. Путници који су допутовали из Лондона и Словеније налазе се у београдском студентском дому на Кошутњаку. Поручују да страхују за своје здравље због нехигијенских услова у смештају.

Преглед путника у авиону (Фото: Јутјуб)

Право из Лондона, на београдски аеродром "Никола Тесла" у четвртак је слетело око 120 српских држављана. Иако им је током лета, како кажу, било речено да ће отићи у кућну изолацију, по доласку у земљу ствари су се промениле. Аутобусом ГСП-а и у пратњи полиције, превезени су у студентски дом на Кошутњаку.

"Ситуација угрожава наше здравље, више него што би било која нормална изолација угрозила. Људи не знају како ће да иду кући и када ће да иду кући и када ће се ово све завршити, каже Маша", студент у Великој Британији.

Грађани додају и да их по доласку лекари нису прегледали, нити су у дому затекли сапуне и пешкире. Указују да су ноћ провели у собама у којима је смештено по троје људи. На корнавирус тестирани су, кажу, тек након 18 сати од доласка у Србију. Резултате још чекају.

"Оно што заиста постоји као највећи страх је управо то што људи које не познајемо, можда су позитивни, ми их не познајемо, смештени смо заједно и питање је можда да неко не заради симптом због тог начина смештаја", каже Предраг Госта, докторанд на Оксфорду.

У дому на Кошутњаку, у одвојеној згради, смештено је и око 200 грађана, који су у четвртак увече у организованом конвоју евакуисани из Словеније. Кажу да нису добили маске и рукавице, већ да су им лекари само измерили температуру.

Од војске и полиције, додају, не добијају ни одговоре када ће им бити обезбеђени основни хигијенски услови.

"Након четрнаестосатног путовања испред самог дома смо чекали четири и по сата, да би нас уопште увели унутра. Услови унутра су били и заиста су још увек катастрофални. Јако је све прљаво, ништа није сређено, бубе су свуда около. Нису нам за 24 сата или јаче од 24 сата, донели ни вц папир, ни сапун за руке, нити пешкир, нити ћебе нити било шта што су елементарни хигијенски услови", рекао је Благота Животић, студент у Словенији.

"С обзиром на то да смо у студентском дому где нема интернета из неког разлога, а као што знате и свугде у свету се школовање одвија онлајн, ми немамо услова за онлајн предавање, нити да учимо, тако да молим да се било како реагује на томе да се што пре оде кући, апелује Никола Милосавић Алексић", такође студент у Словенији.

И док су неки успели да се врате, српски држављани широм света и даље апелују да им држава обезбеди повратак. Многи су и даље заробљени у Шведској, Португалу, на Тајланду, Филипинима...

Они који бораве на Малти кажу да ће два државна авиона доћи по њих у суботу. Међутим, страхују да ли ће имати места за све, јер их има више од 300.

"За сада, амбасадор и ја смо фокусирани да прво попунимо та два авиона, па после ће амбасадори и остали надлежни да виде који је то број у питању остао и дали ће бити неког решења. Оно што желим да кажем, у сарадњи са амбасадором, да су нам за сада приоритети труднице, породице са децом, болесни", рекла је Милена Мучаловић, држављанка Србије на Малти.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да ће државни авиони два пута дневно одлазити по српске држављане. Међутим није прецизирао, да ли ће и када бити евакуисани они који се налазе у Америци, Индији, Куби, Балију.

Прочитајте ОВДЕ  шта каже стручњак из Кине.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА