Најновије

"Америка не може ништа да понуди Србији и Косову, дијалог вратити ЕУ"

Немачки стручњак и политички експерт за западни Балкан Бодо Вебер, каже да се ускоро не може очекивати споразум између Београда и Приштине, јер нема наставка преговора, а ситуација са коронавирусом одложиће процес јер лидери неће моћи да путују и да се састају.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Он је у ексклузивном интервјуу за лист Експрес, говорио о последњим политичким дешавањима на Косову, обарању владе на врхунцу пандемије и могућности постизања коначног споразума између Косова и Србије и између осталог навео да ће се, када се криза оконча, увидети да амерички притисак нигде не води и да ће се процес дијалога вратити Европској унији.

– Када се оконча ситуација са кризом око коронавируса, ускоро ћемо видети да амерички тренутни притисак неће одвести нигде, осим што је нанео непоправљиву штету и угледу САД на Косову и у унутарстраначким односима као и на политичку културу на Косову. Процес ће се вратити у Европу, у Европску унију – рекао је Вебер.

САД не могу заменити Европску унију

На питање да ли ће Косово напустити ЕУ и радити само са САД на дијалогу, Вебер каже да се то неће догодити јер, сматра, тренутна америчка администрација нема шта да понуди ни Косову ни Србији.

– САД, посебно ова администрација, немају шта да понуде Косову и Србији, што би могло довести до заиста свеобухватног, трајног споразума – рекао је Вебер и поставио питање може ли САД понудити Косову статус 51. државе, док каже да се америчке инвестиције могу упоредити са економским бенефитима које Косово може добити и од интеграције у ЕУ.

Он сматра да нема никога ко верује да САД могу заменити ЕУ.

Немачки стручњак говорио је и о „тајном“ споразуму и о томе да ли је Курти погрешио што је одлучио да верује гласинама о таквом споразуму. Он је оценио да је важно знати да ли физички постоји такав договор, а у међувремену су Тачи и Вучић тајно преговарали с Гренелом исто као и са Федериком Могерини.

Према његовим речима, да није било питања размене територија, онда Гренел не би имао разлога да искључи Немачку и Меркелову, који су била највећа подршка процесу дијалога у коме би се очувао територијални интегритет Косова.

– Важно је да ли постоји тајни споразум или не? Пре више од годину и по дана, председници Тачи и Вучић показали су интересовање за питање размене територија који је тада подржала шефица спољне  политике ЕУ Могерини, након тајних преговора током годину дана. После тога, два председника изгубила су савез са ЕУ прошлог октобра и започели преговоре са америчким изаслаником Гренелом на исти – тајни  начин као што је то раније радила Могерини. Зашто би Гренел искључио ЕУ, Немачку, канцеларку Меркел, највећег заговорника Запада за постизање споразума заснован на територијалном интегритету Косова, ако не због  размене територија? Који би биио разлог два председника да искључе ЕУ ако су заиста одустали од идеје размене територија? – закључио је Бодо Вебер.

Можете нас ставити у карантин, али не можете затворити нашу љубав! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА