Најновије

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ, ВАЖИ ЗА ЦЕЛУ ВОЈСКУ: Ово је ваш задатак! Укључују се и резервне снаге у борбу!

Руско Министарство одбране спрема се да заштити не само своје припаднике, већ у случају потребе и грађане Русије, као што су то учинили руски војни стручњаци у Италији, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку владе у четвртак.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Шојгу је нагласио да међу руским војницима тренутно нису откривени случајеви заразе Ковид-19, али није искључено да ће се то можда догодити.

Он је истакао и да руско Министарство одбране планира да до средине маја у различитим регионима земље заврши изградњу 16 модуларних инфективних центара (МИЦ).

Заштита и војске и грађана

Према мишљењу стручњака, а како наводи аналитичар листа „Независна газета“ Владимир Мухин, поред лечења војних лица, ови центри могу бити искоришћени и за пружање помоћи становништву, с обзиром да се граде у великим градовима широм земље.

Два таква центра, према подацима Шојгуа, до краја априла треба да буду отворена у Московском региону (Одинцово и Подољск), где је регистрован највећи број заражених случајева.

Завршетак изградње свих МИЦ, у којој свим силама учествују снаге припадника железничке и инжењерске војске (ангажовано је 4 хиљаде људи, 750 техничких јединица), предвиђен је до 15. маја.

Управо у том периоду стручњаци прогнозирају да ће Ковид-19 достићи врхунац ширења у Русији. Највећи број инфицираних очекује се у Централној и Западној Русији, где живи већина становништва земље.

Само три МИЦ-а се тренутно граде у региону Далеког истока (Петропавловск-Камчатски, Усуријск и Хабаровск) и један у Забајкалју (Улан-Уде).

Путин наредио проверу приправности војске

Узимајући у обзир такву специфичност, према писању Мухина, одлуком Врховног команданта и председника Русије Владимира Путина, у руској војсци оранизована је провера нивоа приправности за решавање задатака у борби против вируса корона. Према информацијама Министарства одбране, провера ће трајати до 28. марта и подразумеваће две фазе.

„У првој фази, војни окрузи и централни органи војне управе треба да формирају групе снага (средстава), комбиноване одреде за уклањање последица борбе против болести у местима размештања војног особља“, истакао је Шојгу.

Он је нагласио да је овај задатак релативно лак, пошто спада у свакодневне планове борбене приправности војске.

У другој фази, према његовим речима, током два дана биће проверена способност медицинских јединица специјалне намене, редовних и комбинованих медицинских одељења војних округа, удружења, формација врста и родова војске, као и мобилне резерве Генералног штаба за благовремено распоређивање у борби против КОВИД-19.

Улога мобилне резерве Генералштаба

Како Мухин наводи, судећи према коментарима на друштвеним мрежама и у медијима, многима је нејасна фраза „мобилна резерва Генералштаба“ (МР ГШ).

„Мобилна резерва Генералштаба у овом случају означава организације које пружају медицинску подршку војним трупама. То су војне базе за складиштење посебне медицинске технике, возила за деконтаминацију и сл. То су, такозване, војне болнице затвореног типа на неки посебан период, медицинске лабораторије, друге јединице, предвиђене за спровођење антиепидемиолошких мера и заштиту од оружја масовног уништења“, објаснио је анонимни извор, један од бивших високих официра руског Министарства одбране.

Према опису аналитичара Мухина, мобилна резерва може да има двоструку улогу, пошто је у стању да штити и војне трупе и грађане. Главни задатак је, заправо, пронаћи војне стручњаке, способне да ову резерву оспособе за функционисање.

„Ако буду распоређене две-три теренске мобилне болнице, биће довољно стручних официра. Али, ако буде требало распоредити МР ГШ у циљу заштите милионских градова од посебно опасне инфекције, биће неопходно ангажовати резервне стручњаке, односно, резервисте“, објаснио је експерт.

Он је скренуо пажњу на то да је под Анатолијем Сердјуковом (некадашњи руски министар одбране од 15. фебруара 2007. године до 6. новембра 2012. године) број војног медицинског особља у руској војсци неколико пута смањен.

Могућ чернобиљски сценарио

Како је аналитичару „Независне газете“ Мухину испричао генерал-потпуковник Јуриј Неткачев, он се сећа да је у време СССР и чернобиљске катастрофе у априлу 1986. године, војна резерва била масовно војно ангажована за решавање медицинских, антиепидемиолошких и других задатака у интересу земље.

„Војна резерва била је подчињена Министарству одбране СССР и испуњавала је основне функције ради отклањања последица трагедије“, истакао је Неткачев.

Он је на крају закључио да ће се можда слично догодити и сада, уколико у Русији дође до неповољног сценарија ширења вируса корона.

Турци крше примирје у Сирији! Послатавојна колона у Идлиб! Више о томе ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА