Најновије

СРБИЈА У ТРЦИ ЗА НАОРУЖАЊЕ?! Првих 100 тенкова Т-55 из наше земље послати на исток! (ФОТО)

Наиме на интернет ресурсима (Pakistan Defence) појавила се вест да је ова држава из Србије прихватила први контингент модернизованих основних борбених тенкова Т-55. Према тим наводима укупно је договорена набавка 282 тенкова овог типа.

Т-55 (Фото: Јутјуб)

Сви испоручени тенкови Т-55 ће бити подигнути на виши стандард. Извесно је да ће на испорученим тенковима бити урађен пакет модернизације оклопне заштите која ће бити ојачана реактивним плочама. Такође, могуће је очекивати да ће модернизовани тенкови имати унапређен мотор.

Српска компанија СДПР је направила пројекат модернизације овог тенка коју укључује знатна побољшања система за управљање ватром, али и погона који ће бити знатно снажнији. Предвиђена је уградња панорамског опто-електронског уређаја на месту командира тенка, који ће моћи да прати ситуацију дан/ноћ. Опто-електронски уређај би се интегрисао и на место возача. Планирано је проширење аррсенала тенковске муниције, као и додатно ојачавање тенковског топа када је у питању термоизолациона заштита.

Модернизовани Т-55 ће упркос повећању своје тежине у односу на основну варијанту тенка, бити знато покретљивија борбена машина. У том смислу српски инжењери планирају интеграцију мотора који ће генерисати снагу од 780 коњских снага. Претпоставка је да ће за ову техничку операцију употребити мотор са тенка М-84 уз одређене модификације. Поред тога планира се и унапређење ходног дела (тенковске гусенице) уз додатак гумених трака на бочним странама тенка.

Једна од најважних ставки ове модернизације је усмерен на повећање оклопне заштите тенка. У том смислу, планира се „поплочавање“ основног тенковског оклопа са динамичким-реактивним оклопом, који ће тенк заштити од кумулативних пројектила. Унапређен је и систем за гашење пожара, у уграђен је и тзв. NBC систем додатне заштите.

Бацачи са димним бомбама се налазе са обе стране куполе тенка и повезани су са индикаторима ласерског озрачења, који упозоравају посаду тенка али и централни систем да се налази на нишану непријатеља. Додатно је заштићен и резервоар тенка. Предвиђено је да тенк има и систем за чишћење противтенковских мина.

Шта Турска ради иза леђа Русији у Идлибу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА