Најновије

ВАЖНО! ОД СУТРА СЕ МЕЊА РАДНО ВРЕМЕ ПРОДАВНИЦА! Град Београд уводи нове мере у борби против коронавируса!

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће Град Београд сутра донети одлуку да продавнице мешовите робе раде до 15 сати радним данима, а викендом до 13 сати, с циљем да сви који раде у тим објектима могу да се врате својим кућама, у складу са одлуком о забрани кретања. Такође сутра ће бити донета одлука и да се затворе све пијаце на територији града Београда, у складу са одлуком Владе Србије, најавио је Весић за Б92.

Продавница (Фото: Јутјуб)

Он је истакао да од уторка креће додатна дезинфекција простора између великих стамбених блокова и зграда пикап возилима који су коришћени за прскање комараца, а сада су прилагођени за нове услове.

- Већ од уторка видећете пикап возила са распршивачима које користимо за прскање комараца из којих ће се дезинфиковати унутарблоковски простори око зграда. Од сутра ће Град Београд објављивати и број заражених по београдским општинама које објави Батут, јер се Београд досад посматрао као целина - најавио је Весић. 

Такође је истакао да се као додатне мере уводи да фризерски салони, спортске кладионице и слични објекти не могу да раде уколико не примају само једну особу на уплатном месту или у салону.

Он је подсетио да је јуче и данас обилазио београдске паркове и шеталишта и молио грађане да не излажу себе и друге од ширења заразе.

– После јучерашњег апела Града и Државе, данас је ситуација била боља. Захваљујем се грађанима који су прихватили те сугестије, мада је и данас било проблема у Чубурском и Карађорђевом парку, махом младих људи. Хвала богу да су у мањини, јер је ова ситуација показала да имамо сјајне примере младих људи који волонтирају, и на хиљаде других хероја Београда који помажу да се ова ситуација што пре превазиђе – навео је заменик градоначелника.

Он је поново упутио апел грађанима да поштују све мере иако, како је рекао, зна да то није лако, али додао да ово није нормална ситуација.

– Ако хоћемо да спречимо сценарио који дешава у Италији, Њујорку, Британији морамо сви да поштујемо све прописане мере, јер је то једини начин да преживимо. Ово није игра нити ничији хир, ово је борба за животе – указао је Весић и подсетио да код епидемије вируса и један одсто неодговорних може да угрози осталих 99 одсто становништва.

Он је истакао да се суочавамо са тешком борбом притив корона вируса и додао да та борба мора бити добијена гвозденом дисциплином. Он је истакао да се нада да ће болница на Београдском сајму бити довољна да збрине све лакше случајеве, јер у супротном, подсетио је, биће преуређене у болнице хала Пионир и Хала спортова на Новом Београду.

Весић је истакао да је снабдевање пензионера јутрос у Београду прошло без икаквих проблема, те да су све мере заштите испоштоване. Када је реч о достављању пакета за пензионере који имају мања примања од 30.000 рсд, Весић је истакао да је до јучерашњег дана испоручено око 45.000 пакета општинским центрима за социјални рад, од којих је 25.000 пакета било подељено пензионерима на адресе. До краја дана ће, како је најавио, општинским центрима бити испоручено додатних 15.000 до 20.000 пакета са основним животним намерницама, а све у сардњи са Привредном комором Србије компанијама које су донатори.

Весић је подсетио да је јуче стигла донација заштитне робе коју су донирале кинеске компаније које раде у Београду.

- Добили смо 148.000 заштитних маски, у наредних седам дана се очекује нова пошиљка од 70.000 маски. Такође око 2.000 заштитних одела, од којих је већ 500 прослеђено Хитној помоћи, као и другим градским предузећима и волонтерима који су ангажовани у току ове ситуације - навео је Весић и захвалио се кинеским пријатељима, као свим донаторима.

Он је истакао да су данас уведене и две додатне коридорске приградске линије за Барајево и Лазаревац јер, како је рекао, велики број здравствених радника живи у тим насељима.

Весић је истакао да без обзира на ванредно стање ни једно градилиште у Београду није стало.

- Радници раде под заштитом и трудимо се као локална самоуправа, заједно са ПКС и Марком Чадежом обезбедимо да компаније наставе да раде, колико год је то могуће – навео је заменик градоначелника и истакао да су неке добре компаније успеле да се преорјентишу на нове услове.

Весић је указао да сутра почиње конкурс за београдске вртиће. Пријаве ће се, према његовим речима подносити електронским путем и конкурс ће бити продужен до 15. маја. Такође је истакао да се неће плаћати приватни вртићи док траје ванредно стање, и нагласио да приватни вртићи који не буду поштовали ту одлуку неће моћи више да сарађују са Градом Београдом.  

Упркос чињеници да је полицијски час почео у 15 сати, многи Београђани су се затекли на улицама главног града и због тога морали да плате казну.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: beograd. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА