Најновије

ДРАМА! ОЗБИЉАН ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА СРБИЈУ: Траже откуп да би откључали системе! Хакери угрозили вредне базе података

Сервери градских управа, али и неколицине других јавних служби који су у ЈКП "Информатика" хаковани су током викенда и хакери траже биткоине да би откључали системе.

Хакерски напад је извршен на Нови Сад (Фото: Јутјуб)

Највећи хакерски напад на информациони систем Града Новог Сада највероватније је извршен из иностранства. Хакери су закључали систем и траже откуп, а лични подаци грађана налазе се на платформи која није била предмет напада, потврдио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Хакерски напад пријављен је полицији и одељењу за високотехнолошки криминал, а хакери траже велике суме у виртуелној валути како би откључали сада већ криптоване и закључане сервере. На њима се, иначе, налазе и вредне базе података.

Ову информацију грађани су могли да сазнају ако су, рецимо, покушали да плате рачун на шалтерима "Информатике".

У "Информатици" су потврдили да се у недељу, 1. марта, догодио "озбиљан и професионалан" хакерски напад на њихов информациони систем, али како наводи ово јавно комунално предузеће не треба да постоји бојазан од злоупотребе личних података грађана због хакерског напада.

"Док траје истрага не можемо да одајемо више детаља, али ће грађани бити обавештавани о сваком напретку истраге. Не треба да постоји бојазан од злоупотребе личних података грађана, јер њихово читање и коришћење није ни на који начин угрожено овим нападом, зато што се базе података чувају на другој платформи", наводе у ЈКП "Информатика". 

Вучевић: Заштићени лични подаци Новосађана 

Лични подаци Новосађана су потпуно заштићени, а информациони систем градских предузећа и управе полако враћамо у нормалу, поручује градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Вучевић оцењује да је град "претрпео озбиљан терористички напад".

ЈКП "Информатика" Нови Сад обавестило је Новосађане да су надлежне службе предузећа успеле да покрену нови систем и да раде на оспособљавању градских служби. Већ од сутра ће наплатна места ЈКП "Информатика" Нови Сад наставити са радом и биће могуће плаћати рачуне обједињене наплате и вршити остале уплате као и до сада.

"Са радом наставља Управа за урбанизам и грађани ће моћи да наставе са процедурама које су биле у застоју због прекида у раду, а до краја недеље ће поново бити пуштен у рад и видео-надзор града Новог Сада", наводи се у саопштењу.

"Улажу се сви расположиви ресурси како ЈКП "Информатика" Нови Сад, тако и града Новог Сада, да се успостави контрола и над осталим деловима информационог система који је од јуче био у прекиду због великог хакерског напада. Очекујемо брзо разрешење успостављање рада свих служби", закључује се у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ шта је Бошко Обрадовић поручио војсци и полицији.

Извор: РТВ/021

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА