Најновије

КУРТИ У ПАНИЦИ МОЛИ АМЕРИКУ И ЕУ ЗА ПОМОЋ: Спречите Београд! Нећемо трпети ово "непријатељско деловање"

Након вести да је држава Сјера Леоне повукла признање једнострано проглашене косовске независности, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, је позвао Београд да заустави кампању "одпризнавања", а међународну заједницу, посебно САД и ЕУ, да појачају притисак на Србију, због "непријатељског деловања" према терористичкој држави.

Аљбин Курти (Фото: kryeministri-ks.net)

Курти је на свом фејсбук профилу написао да Београда на "добру вољу Косова да делимично укине таксе" реагује, како је навео, "интензивирањем кампање за одпризнавање Косова".

- Позивам званичну Србију да заустави ову офанзиву и да се одрекне деструктивне политике према (тзв.) Косову и његовој државности. Такође ћу замолити релевантне међународне актере, посебно САД и ЕУ, као посреднике у процесу дијалога, да појачају притисак на Србију да престане са непријатељском политиком према (тзв.) Косову - написао ј Курти.

Тврди да је "(Тзв.)Косово показало спремност за нормалне и коректне односе са Србијом".

- “Јасно смо показали да имамо вољу за нормалним односима са Србијом. Али не можемо дозволити да се та воља разбије. Као (тзв.) премијер Косова пажљиво ћу анализирати ситуацију која је створена и деловати у интересу Републике и њених грађана - навео је Курти.

Реципроцитет

Он је поновио данас да ће према Београду бити уведене мере реципроцитета јер, како је навео, "жели да Косово делује као независна држава, што и јесте".

- “Реципроцитет ће се догодити јер смо одлучили да делујемо као независна држава. Баш као што јесмо. Реципроцитет је показатељ једнакости, а не контрамера. Морамо да помогнемо локалним предузећима како бисмо повећали запосленост и развој - рекао је Курти, пренела је приштинска "Коха".

Он је говорећи на скупу у организацији косовске привредне коморе да би требало уклонити све трговинске баријере са Албанијом и Северном Македонијом.

- “Економија и правда, рад и добробит биће наше теме. Остале теме ће такође добити пажњу, али не у потпуности. Суверенитет и независност имају смисла само када их спроводимо. Желели бисмо да имамо више интеракције са Албанијом. Препреке са Албанијом превазилазе наше разлике. Постоје бројне аномалије у нашим односима. Са Северном Македонијом такође имамо препреке - рекао је Курти.

Додао је да Приштина има негативан трговински биланс са свим земљама ЦЕФТ-а. Курти је рекао и да су за разлику од неких посланика градјани схватили шта је реципроцитет.

Није случајно, казао је, то што је одлучио да говори о трговинским баријерама и економији, јер ће то бити приоритети његове владе.

- “Остале теме ће привући пажњу, али никад сву пажњу. (Тзв.) Косово је суверена и независна земља, али суверенитет и независност имају смисла када имамо становништво које не ужива у њима. Желели бисмо да координирамо са Албанијом тако да су наше разлике у економији и политици мање од оних језичких - рекао је Курти, пренео је приштински "Зери".

Лажна држава и Албанија “заратиле” међусобно због Србије! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА