Најновије

ИГОР САВЕСНО СПАСАО ТОПОЛУ: Нулти пацијент се опоравља! Суграђани захвални што се одмах тестирао па никог није заразио

Игор Ђ. (43), нулти пацијент коме је дијагностикована корона, опоравак наставља у свом дому у Бачкој Тополи. Како је тест два пута показао да је негативан на Ковид-19, а опште здравствено стање му се стабилизовало, лекари су га пустили на кућно лечење.

Нулти пацијент у Србији је из Бачке Тополе (Фото: Јутјуб)

Он се добро осећа, али и ће даље бити превентивно у самоизолацији, да не би дошло до компликација, нарочито што ескалација епидемије тек предстоји.

- Добро се осећа већ данима уназад, али лекари нису желели да ризикују да га отпусте, све док нису били сигурни да му је здравље добро. Породица није ни инсистирала на томе, јер је тамо у Клиничком центру Војводине био у најсигурнијим рукама - каже породични пријатељ.

Тополчане је вест да је њихов суграђанин поново код куће и те како обрадовала. Нарочито поздрављају то што је одмах реаговао и тестирао се.

- Иако је наизглед имао упалу плућа, налик оној коју је једном већ прележао, он је урадио тест који је показао да је позитиван на корону. Захваљујући његовој реакцији, нико од његових најближих није оболео, нити је вирус пренео осталим суграђанима - каже Петар Б. из Бачке Тополе.

- Надамо се да ће се брзо опоравити и да ће све ово за нас бити прошлост.

Вирус корона код Игора Ђ., угледног привредника, утврђен је 5. марта, од када је и хоспитализован. Од тог дана до јуче у Бачкој Тополи нема више ниједног зараженог, а 267 људи је у самоизолацији.

Иначе, епидемија вирусом корона шири се по целој Србији, али за сада број заражених није алармантан. Болнице су углавном спремно дочекале пацијенте, а лекари и чланови кризних штабова апелују да се остане код куће, јер је то најбољи начин да се грађани не заразе.

 Од болести "Ковид 19" оздравила су прва три становника Ваљева, који су се две недеље налазили на лечењу у болници "Драгиша Мишовић" у Београду. Отпуштени су из болнице, а код куће у Ваљеву ће бити 28 дана у карантину, уз обавезу да одмах пријаве било какву промену здравственог стања.

Иначе, званично у Ваљеву је било 50 заражених, док је, незванично, више од 500 грађана у изолацији.

- У изолацији има и лекара, медицинских сестара и другог особља Опште болнице и Дома здравља, који су били у контакту са оболелима од короне, а неки су већ заражени и пребачени на лечење у Београд. Колико је епидемија узела маха, потврђује и да је Завод за јавно здравље затворио своју лабораторију, јер је петоро запослених у овој установи позитивно на вирус корона! – навео је извор из Ваљева.

На подручју Срема је деветоро заражених, а први случај регистрован је у суботу у општини Инђија, код шездесетједногодишње жене која је пребачена у КЦ Војводине у Нови Сад, док се 143 особе у општини налази у изолацији.

- Имамо четири особе са подручја Града Сремска Митровица које су позитивне на корону, у општини Стара Пазова две и по једна у општинама Ириг, Рума и Инђија. Заразе нема у општинама Пећинци и Шид - каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и члан Републичког штаба за ванредне ситуације, додајући да је од недеље почело тестирање на овај вирус у националној лабораторији у Батајници.

На одељењу инфективне неге Опште болнице у Чачку у суботу увече примљена су још два пацијента са симптомима заразе короном, па се на том одељењу сада налази 20 хоспитализованих особа. Две особе су у тежем стању, а четири су практично излечене и спремне су за отпуст. Нико од хоспитализованих није прикључен на респиратор.

За још једну особу из Чачка потврђено је да је заражена ковидом-19 па се укупан оболелих у граду на Морави сада попео на 16. Реч је о мушкарцу од 69 година који је хронични болесник.

- У току је оспособљавање спортске хале у Атеници за прихват особа код којих је изолован вирус, а који имају благе или никакве симптоме - саопштено је из Радног тима за прађење ширења вируса корона на територији Чачка. Имајући у виду да је за ову намену већ припремљен и Студентски центар, у Чачку ће за смештај пацијената за блажом клиничком сликом заразе бити припремљено око 500 кревета.

Министарство здравља објавило је да је у Златиборском округу регистрован шести случај оболевања од вируса корона, али за сада нема података о стању овог пацијента. Градски штаб за ванредне ситуације Ужица обавестио је јавност да овдашња зелена пијаца од 30. марта у потпуности престаје да ради. Штаб у сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом дели пакете помоћи најсиромашнијим суграђанима.

Од почетка избијања епидемије на подручју Топличког округа до јуче је регистровано седморо оболелих од короне, од којих петоро у Прокупљу, а двоје у Куршумлији. Из кризног штаба куршумлијске општине истичу да су оболеле млађе особе које су смештене на инфективно одељење прокупачке болнице као и да је њихово стање стабилно.

Према подацима Министарства здравља, у Јабланичком округу је потврђен још један случај инфекције и то је четврта особа на овом подручју код које је доказано присуство вируса. Три пацијента су из Лесковца, а један из Власотинца. Првоинфицирани пацијент је познати привредник из града на Ветерници који је, према епидемилошком истраживању, имао више од 150 контаката, пре него што је стигла потврда да је заражен. Међу њима је и седморо лекара којима је, као и осталим анкетираним грађанима, одређена самоизолација. Потом је оболела жена из једног села у околини Власотинца, као и радиолог из околине Лесковца.

Према последњим информацијама, на територији Јабланичког округа у самоизолацији је око 820 људи.

Прочитајте ОВДЕ шта је докторка Даница Грујичић поручила грађанима Србије.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА