Најновије

КОРОНА ВИРУС СЕ МОЖЕ ПРЕНЕТИ НА ЈОШ ЈЕДАН НАЧИН: Научници упозоравају, ово место је најризичније

Свет је у жару борбе са пандемијом корона вируса, а знамо да се најлакше преноси капљичним путем, односно са човека на човека путем капљица које је заражена особа избацила кашљањем или кијањем. Такође, преноси се и додиром површине на којој се налази вирус, тако што особа дође у контакт са зараженом површином, а потом додирне уста, нос или очи.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Међутим, све чешће помиње и пренос фекооралним путем, односно путем столице. Недавно је спроведено истраживање у просторијама у којој је боравио изоловани пацијент заражен вирусом Ковид-19, које је показало да су ве це шоља, лавабо и квака тоалета површине на којима пронађен вирус, а то је научнике уверило да постоји повећан ризик од преноса путем фекалија.

Истраживање доктора Сеана Веија Ксианг Онга из Националнога центра за инфективне болести у Сингапуру истовремено је показало да на већини заштитне опреме здравствених радника, као и у ходнику куће, није забележено присуство вируса.

Претпоставка научника да је најризичније место за пренос вируса управо тоалет, јер након што повучете воду, вирус може да рашири просторијом и контаминира околна подручја.

- Када размишљамо о начинима преношења корона вируса, то није прва ствар која би већини пала на памет пре ове студије. Очигледно је да мора додатно да се поведе рачуна дезинфекцији тоалета након сваке употребе, као и детаљном прању руку послије обављања нужде - истиче доктор Арон Глат, директор болнице Mount Sinai South Nassau у Њујорку.

Чини се да се Ковид-19 дуго задржава у фекалним материјама, због чега постоји појачан ризик од заразе у тоалету, уколико га добро не дезинфикујемо и детаљно не оперемо руке.

Доктор Онг је тестирао изолационе просторије три заражена пацијента смештена у специјализованом центру за оболеле од корона вируса у Сингапуру . Од сваког од њих узето је 26 узорака из собе у којој су проводили највише времена, из купатила и ходника који води до купатила. Такође, узорци су узети и са одеће и заштитне опреме лекара који су пацијенте посећивали у изолацији.

Први пацијент тестиран је два пута – четвртог и десетог дана болести. Тестови су спроведени након чишћења наведених просторија и показали су негативан резултат. Просторије другога пацијента тестиране су два дана након дезинфекције и такође су биле негативне на коронавирус.

Међутим, код трећег пацијента узорци су узети пре чишћења и доктор Онг је истакао да је вирус пронађен на 13 од 15 места у осби, на три од пет места у тоалету, док с друге стране контаминације није било у узорцима ходника нити ваздуха. Истом пацијенту тестирани су и узорци столице, који су били позитивни на коронавирус, иако он није имао дијареју.

Студија је показала и да је веома тешко пренети вирус путем обуће, па су га забележели само на предњем делу једне ципеле.

- Ризик преношења од контаминиране обуће врло је низак, што показују наши резултати, али имамо и очигледан доказ да је редовна хигијена, како лична, тако и хигијена тоалета након сваке употребе веома важна - изјавио је овај лекар.

И у кућној изолацији можете добити корона вирус. На шта морате да обратите посебну пажњу прочитајте ОВДЕ.

Извор: zena.blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА