Најновије

ОВО СЕ ДЕШАВА ПО ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ! Русија одлази корак даље: На овај начин ће Путин модернизовати подморнице!

Руско Министарство одбране завршава прву фазу модернизације инфраструктуре за заснивање подморничких снага.

Руска подморница (Фото: mil.ru)

По први пут у модерној историји руске подморнице ће добити заштићене базе и сву потребну опрему.

У првој фази уништени су инфраструктурни објекти на тлу, заштитна склоништа и стамбени простори. Њихова градња у Гаџиеву и Заозерску, Мурманск региону, као и у Виличинск на Камчатки, већ је започета, рекли су за "Иствестија" неименовани извори руске морнарице.

Да би савремене подморнице у Русији правилно функционисале и што је дуже могуће, потребни су одговарајући приземни објекти како би могли пристати.

Требало би да постоје арсенали за складиштење ракетног и минско-торпедног оружја, као и посебни стубови и дизалице за утовар балистичких ракета. Стога, када је 2012. године покренут програм изградње објеката за океанску флоту, команда морнарице и министарство одбране кренули су путем примарног развоја система базања, тако да је касније било пуно простора за складиштење ратних бродова и подморница.

Тренутно Русија има четири програма изградње подморнице.

Прва је стварање 14 пројеката нуклеарних подморница балистичке ракете класе 955А Бореј. Два таква - Кнез Владимир и Кнез Олег, биће испоручени руској морнарици 2020. године.

Други програм је изградња нуклеарних крстарећих подморница класе 885 и 885М Јасен. Ове подморнице четврте генерације наоружане су широким дометом ракетног и торпедног оружја, укључујући ракете Калибар.

Трећи програм је за изградњу пројекта 677 дизел-електричних ударних подморница класе Лада.

И последњи, четврти, намењен је изградњи 636,6 Кило класе дизел-електричних ударних подморница.

У прошлости ситуација није била иста, изјавио је историчар Ратне морнарице Русије и СССР-а Дмитриј Болтенков.

Морам признати да је у совјетским временима постојала снажна пристраност према изградњи морнаричке флоте на штету стварања инфраструктуре базенског система.

Као резултат тога, бродови су стајали а њихови системи су застарели. Кратка историја сервиса подморница Пројекат 705 постала је карактеристична.

Ово су биле најбрже подморнице у историји светске флоте. Мали, добро наоружани и високо аутоматизовани бродови постали су сензација у 1970-им и 1980-има. Али њихов темељ је био реактор за течни метални расхладни флуид. Нажалост, проблеми са одржавањем таквих реактора на обали довели су до врло кратког коришћења овог чуда од домаће бродоградње.

Општа неразвијеност обалног система пристајања довела је до масовног повлачења из флоте деведесетих великог броја бродова и подморница које би могле послужити у наше време."

Тако је изгледа да је руска морнарица научила своје лекције и развила пуноправни систем за обезбеђивање и подршку својих подморница и ратних бродова, пре него што је чак имала пуну флоту савремених пловила.

Значајни напредак постигнут је у сиријској луци Тартус, по Болтенковим речима:

"Ако су се раније “четворо људи и пас” бринули о овом провинцијском војном објекту, сада је то пуноправна морнаричка база на којој могу да буду смештене и атомске и нуклеарне подморнице."

Такође је саграђено и за посаде подморница на полуострвима Кола и Камчатка.

Да би се заштитили ови објекти, развијени су и вишеслојни одбрамбени системи. Сваку базу подморнице чува одред.

Сама места покривена су ракетним пуковима против-ваздухопловне одбране са системима одбране С-400 и Панцир С-1.

Питања обуке и преквалификације посада подморнице помно прате пажњу команде морнарице. Посаде имају бродове огромне, могло би се рећи и планетарне снаге, и као такви морају проћи квалитетну обуку.

Где су ушле руске трупе сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА