Најновије

Кинески премијер каже да је Кина спремна да помогне Ирској у борби против ЦОВИД-19

Кина чврсто подржава напоре Ирске у борби против болести и спремна је да Ирској пружи потребну помоћ у оквиру својих могућности, рекао је Ли Кећианг.

Празна трамвајска станица у Даблину, Ирска, 28. марта 2020. Фото: Синхуа

Кина је вољна да пружи Ирској потребну помоћ у оквиру својих капацитета за борбу против ЦОВИД-19, изјавио је у уторак кинески премијер Ли Кећианг у телефонском разговору са ирским премијером Леом Варадкаром.

Ли је рекао да се ЦОВИД-19 шири у многим земљама, а Ирску такође погађа епидемија.

Кина чврсто подржава напоре Ирске у борби против болести и спремна је да Ирској пружи потребну помоћ у оквиру својих могућности, рекао је Ли.

Рекао је да је Кина такође спремна да олакша Ирској набавку и транспорт санитетског материјала из Кине, побољша размене искустава у превенцији и лечењу епидемија и оствари сарадњу у медицинском истраживању и развоју.

У Ирској живи или студира доста кинеских држављана, а кинеска влада придаје велики значај заштити здравља, законитих права и интереса, нагласио је Ли, изражавајући наду да ће ирска страна предузети практичне и ефикасне мере за гарантују сигурност и удобност живљења овим кинеским држављанима, укључујући кинеске студенте.

Затворене продавнице виде се дуж улице у центру Даблина, Ирска, 26. марта 2020. Фото: Синхуа

Са своје стране, Варадкар је рекао да је Кина постигла изузетан успех и напредак у борби против епидемије, и правовремено је поделила информације са Светском здравственом организацијом и међународном заједницом, што заслужује поштовање свих држава света.

Епидемија се тренутно шири Ирском, рекао је премијер, који се захвалио Кини на пружању подршке и помоћи.

Ирска се нада да ће добити подршку Кине у куповини залиха против епидемије и појачати сарадњу у медицинским истраживањима и развоју између двеју земаља, рекао је Варадкар и додао да ће његова земља ефикасно гарантовати легитимна права и интересе кинеских држављана, укључујући кинеске студенте, у Ирској.

Прочитајте ОВДЕ колико је грађана до сада тестирано на корону.

Извор: Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА