Најновије

КО ЋЕ ПОБЕДИТИ? Америчка пропагандна машинерија против „кинеске пропаганде“

Док Трамп преиспитује своју политику према западним савезницима и за помоћ захваљује Кини и Русији, америчка пропагандна машина наставља рад у свом уобичајеном правцу. По светској штампи шире се текстови о томе како је број умрлих у Кини далеко већи од оног који је земља званично објавила.

Трамп и Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

У америчкој штампи, на пример „Блумбергу“ и „Тајму“, можете наћи чланак о погребним предузећима у Вухану која су у време епидемије кремирала знатно више тела него обично. „Према подацима кинеске владе, у Вухану је од вируса преминуло 2.535 особа… Али многи Кинези су скептични поводом прецизности званичних бројки… Испред једног од погребних предузећа камиони су и у среду и у четвртак довезли по 2.500 урни…“, пише Тајм.

Кина ― мета америчке пропагандне машинерије

„Фокс њуз“ наводи: „Кинески званичници, у жељи да представе земљу као глобалног лидера који је успео да победи вирус корона, говоре да се број смртних случајева у Вухану смањује… Упркос кинеској пропаганди, од које су из земље стизали осмеси упућени међународној заједници, грађани су рекли за Радио Слободна Азија да су тврдње Пекинга да жртава има само 2.500 далеко од стварности“.

Шпански медији, као што је „Ел Дијарио“ или француски „Франс 24“ оберучке су прихватили ову тезу. У текстовима се наводи да су у епицентру пандемије, у граду Вухану, после изласка из карантина редови за преузимање урни испред погребних предузећа огромни. 
Оснивач „слободних“ медија ― ЦИА

Главни извор овог „истраживања“, „Радио Слободна Азија“ (РФА), чак помиње могућу бројку од 42 до 46 хиљада жртава, и, наравно, „лажи“ кинеске владе и прикривање реалних цифара. Можда праве бројке заиста никада нећемо ни сазнати, али занимљиво је одакле потичу спекулације. Поменути радио РФА је „приватна, непрофитабилна организација“ са седиштем у ― Вашингтону. 

Део је Америчке агенције за глобалне медије којој припадају и „Глас Америке“ и „Радио Слободна Европа“. Оснивач радија је амерички Комитет за слободну Азију. Ову инстанцу формирали су директно ЦИА и Стејт департмент 1951. године. 

ЦИА - оснивач „независних” медија

У њиховом документу, с којег је три деценије касније скинута ознака „поверљиво“, прва на списку приоритета стоји ставка: 

„Стварање лидера који су пријатељски настројени према Сједињеним Државама“. Даље у тексту на листи приоритета налази се свргавање комунизма или инфилтрирање у локално становништво. Као средство за испуњење циљева и имплементирање америчке политике у Кини и другим азијским државама, створен је Радио Слободна Азија.

Од оснивања ове станице прошло је скоро 70 година. Америка је од тада променила 12 председника. Неке ствари се ипак не мењају. 

Прочитајте ОВДЕ   шта то Русија шаљи Америци.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА