Најновије

КОРОНА У СЛУЖБИ ДИКТАТУРЕ: Од Орбана до Болсонара: Како ауторитарни лидери користе пандемију да учврсте стисак на власти

У време великих криза каква је ова пандемија корона вируса КОВИД-19, неминовно је да државе пооштре своје законе, па и да дође до кршења неких грађанских слобода. Међутим, неке државе и њихови лидери користе ову прилику како би се обрачунали са критичарима, приграбили што више власти за себе, па и учврстили диктатуру.

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

Оно што никако не би смели да раде, раде и пролазе некажњено лидери држава попут Мађарске, Пољске, Бразила, Израела, па и Црне Горе.

Узмимо, на пример, два "диктатора у покушају" у самој Европској унији, која себе представља као клуб демократија које поштују владавину закона.

Орбану нико ништа не може

Један је Виктор Орбан, премијер Мађарске, нације коју је сопственим поносним речима обликовао у "нелибералну демократију". Други је Јарослав Качињски, председник владајуц́е странке Право и правда (ПиС) и дефакто владар Пољске.

Обојица користе пандемију корона вируса као лажни изговор да би успоставили диктатуре у свему осим имена.

Орбан је прошле недеље издејствовао усвајање закона који му омогућава да влада декретом и без икаквог ограничења времена.

Нови закон омогућава Орбану да суспендује било који претходни закон који му се не свиђа и измени кривични законик тако да његова влада може да затвори све који по њеном мишљењу "искривљују" чињенице.

Заправо, то је тихи државни удар који за последицу има ту да Орбанову моћ више нико и ништа не може да обузда. А све у име борбе против корона вируса.

Качињски "монтира" изборе

У међувремену у Пољској, Качињски је управо "монтирао" изборни систем како би осигурао да кандидат његове партије и актуелни председник Анџеј Дуда остане на тој позицији и након избора заказаних за 10. мај. Избори не би требало да се уопште одрже: у Пољској су, као и у многим државама, на снази мере ограничења кретања, што опозицију спречава да води кампање, док Дуда слободно путује земљом и појављује се у медијима које контролише ПиС.

Али Качињски жели да се то гласање деси, а такође жели да унапред зна и исход. Зато је у суботу ујутро, у великом празном парламенту у којем ПиС има апсолутну већину, он изненада унео 79 страница амандмана у закон о ванредним ситуацијама, наводно усмерен на корона вирус. Међутим, међу њима су и промене, које мењају изборна правила у корист ПиС-а, а које крше парламентарна правила и устав. Јержи Степиен, бивши председник уставног суда Пољске, назвао је тај потез још једним кораком ка „диктатури у Пољској“, пише "Блумберг".

ЕУ би могла и требало би да казни Мађарску и Пољску, али за то јој је потребна једногласна одлука, а Орбан и Качињски, заједно с неколико својих пријатеља из источне Европе, чувају леђа једни другима. Дакле, једини који би могли да држе под контролом два лидера би у теорији били судови њихових земаља. Међутим, Орбан и Качињски су и то средили - годинама већ на челу судова држе своје лојалисте. А и нису једини.

Болсонаро умањује опасност од корона вируса

Бразилски председник Жаир Болсонаро доводи у сумњу број преминулих од корона вируса у савезној држави Сао Паолу и оптужио тамошњег гувернера да манипулише бројкама у политичке сврхе, не дајући доказе за те тврдње.

Како наводи Ројтерс, Болсонарове оптужбе су последњи у низу напада у борби са бразилским гувернерима, који су се супротставили његовим погледима да заштита економије има приоритет над мерама социјалног дистанцирања у борби против корона вируса.

- Жао ми је, неки људи ће умрети, то је живот. Не можете да зауставите рад фабрике аутомобила због смрти у саобраћају - рекао је Болсонаро.

Рекао да се у савезној држави Сао Пауло, економски најјачој бразилској држави, број смртних случајева чини "превеликим".

Али није само то проблем. Болсонаро својим понашањем умањује опасност од вируса. Наиме, он објављује и снимке на којима је са својим присталицама био на једном митингу, организованом упркос саветима да се то не ради.

Алијев изолује "петоколонаше"

За контролу брзог ширења корона вируса потребне су мере попут затварања предузец́а, спровођења социјалног дистанцирања и држања људи у кућама, помоћу мера попут полицијског часа и забране окупљања. Али постоји озбиљан ризик да ти напори доведу до новог таласа ауторитарности. У Азербејџану, председник Илхам Алијев користио је традиционално обраћање поводом пролећног празника да опозицију опише као опасну пету колону и запретио је да ц́е се „током постојања болести примењивати правила потпуно нових односа".

- Могуће је да се у неко доба прогласи ванредно стање. У овом случају, изолација представника пете колоне постаће историјска неопходност - рекао је он.

Злоупотребе људских права

У Израелу, премијер Бењамин Нетанијаху искористио је ванредну ситуацију да одложи суђење на којем се он кривично гони због корупције, да блокира заседање парламента и додели ванредна овлашћења за надзор унутрашњој обавештајној агенцији.

Тако је најављено да ће обавештајне службе без устручавања пратити људе преко мобилних телефона.

Изузетне овлашћења дата кроз законе о ванредним ситуацијама и другим хитним мерама могу такође да доведу до злоупотребе и међу демократским лидерима. Либералне демократије су такође предузеле невиђене мере за праћење грађана, а то раде и у Италији, Немачкој и Аустрији. У Црној Гори је влада чак објавила имена и адресе грађана који би требало да буду у карантину како би се осигурало поштовање закона.

Руски авион са медицинском техником и средствима заштите требало би да полети у САД до краја дана, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА