Најновије

СТАНОВНИЦИ ВУХАНА ОГОРЧЕНИ: "Кинеске власти крију праву истину! Умрло је 20 пута више људи!"

Становници Вухана, града у којем се коронавирус први пут појавио, тврде да кинеске власти не говоре истину кад је реч о броју умрлих.

Једна од болница у Вухану (Фото: Јутјуб)

У Кини је званично заражено 81.518, а умрло је 3305 људи. По обе статистике Кину су претекле Италија и Шпанија, а по броју преминулих ће ускоро и САД.

И док Кина, а посебно покрајина Хубеи, полако излазе из карантина, грађани на друштвеним мрежама све више почињу да сумњају у званичне бројке које је влада објавила. Репортери портала РФА били су у Вухану и разговарали с људима који сматрају да је само у том граду умрло најмање 40.000 људи. Званична бројка је 2500.

“Крематоријуми и мртвачнице раде 24 сата дневно и нема шансе да је умрло нешто више од три хиљаде људи. На сахране се чека и до две недеље, што пре није био случај”, рекао је један становник Вухана.

Корисници на друштвеним мрежама почели су да шире обрачуне у којима тврде да број умрлих мора да буде много већи, а један портал је објавио је да је само једно погребно подузеће у једном дану примило пошиљку од 5.000 урни, што је двоструко више од званичног броја преминулих.

На подручју Вухана ради седам крематоријума који су након укидања карантина почели пуним капацитетом да раде прошлог понедељка и сваки дан породицама преминулих предају око 3.500 урни. Крематоријуми су обавестили породице преминулих да ће настојати да одраде све кремације до 12. априла јер су претрпани са захтевима, а корисници на друштвеним мрежама су израчунали да су крематоријуми у недељу дана кремирали око 42.000 људи. Није објашњено да ли у ту рачуницу улазе особе које су преминуле од уобичајених болести, али чињеница је да се у крематоријима у Вухану иначе кремира око 220 људи дневно.

“Нико у граду не верује у званичне бројке. Пројекција од 40.000 жртава је много реалнија, али можда ће влада постепено објављивати праве податке како би људи што лакше прихватили стварност”, рекао је један грађанин Вухана.

Новинари РФА-а контактирали су и добро обавештен извор у канцеларији цивилне заштите који тврди да је много људи од коронавируса преминуло код куће па не улазе у службену статистику. Извор је рекао да сваки крематоријум двапут дневно пријављује број кремираних градским властима и да је у Вухану у мање од месец дана одрађено више од 28.000 кремација. Према његовом мишљењу, процена од 40.000 или чак 48.000 жртава није претерана.

Прочитајте ОВДЕ како се живот полако враћа у Вухан.

Извор: Индекс/Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА