Најновије

ВЛАДА СРБИЈЕ: Ако буде 24-часовне забране кретања, грађанима ће бити најављена 48 сати раније

У Србији је још 7 особа преминуло од Ковида-19. Укупно су потврђена 23 смртна случаја. Регистровано је још 115 заражених коронавурусом, саопштено је на редовној конференцији за новинаре. Министар финансија Синиша Мали представио економске мере за подршку привреди и грађанима. У Влади кажу да ће грађане обавестити 48 сати раније ако буде 24-часовне забране кретања.

Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

22.20 - Није тачно да ће сутра у 18 часова бити уведена 24-часовна забрана кретања. Уколико дође до овакве мере грађани ће бити упознати најмање 48 часова унапред, кажу за РТС у Влади Србије. 

21.15 - Кризни стаб за сузбијање заразне болести Ковид-19 је у СМС поруци послатој грађанима Србије упозорио на стање у вези са епидемијом. "Ситуација је драматична. Приближавамо се сценарију из Италије и Шпаније. Молимо вас да останете код куће", пише у поруци.

21.00 - Несторовић је рекао да се у терапији у Србији примењује хлорокин. "То су нам и Кинези рекли", навео је Несторовић и истакао да тај лек на најмање пет нивоа зауставља ширење коронавируса, и то врло брзо.

20.55 - Деца нису проблематична у смислу да много оболевају и то је потврђено и у Европи, каже Несторовић. Кон наводи да је број заражене деце у Србији још увек једноцифрен.

20.35 - Доказано је да на температури од 20 до 25 степени вирус јако губи на агресивности, наводи пулмолог Бранимир Несторовић.

20.30 - Увођење забране кретања од 24 часа има смисла кад ситуација више не може да се контролише, то је последња могућност, као сламка спаса, истиче Кон, али сматра да Србија није баш у таквој ситуацији.

20.25 - Кон је уверен да ће се из четврте недеље изаћи без наглог повећања оболелих. Ако тога не буде ни у петој ни у шестој недељи, систем ће опстати, каже Кон.

20.20 - Имамо озбиљну сиуацију која се погоршава, али имамо доста успеха у сузбијању вируса, рекао је епидемиолог Предраг Кон у емисији Упитник.

20.15 - Из привремене болнице на Београдском сајму данас је отпуштено кући 18 пацијената, јер су два контролна теста потврдила да су негативни на коронавирус, речено је Танјугу у Министарству здравља.

20.05 - Број притворених људи због кршења мере самоизолације и даље расте.

19.50 - Обавештења о здравственим мерама и лечењу од Ковида-19 која објављују неовлашћена лица не могу се сматрати тачним и провереним, поручила је Влада Србије и упозорила да се за такво понашање може сносити одговорност због ширење дезинформација.

19.40 - Спортска хала у Чачку ће ускоро постати привремена болница. Постављају се кревети, ноћни ормарићи, опрема се простор за лекарске екипе. Ради се на обезбеђењу санитарних услова за пријем, лечење и боравак заражених коронавирусом.

19.30 - Влада Србије одлучила је да максимална цена заштитних рукавица у малопродаји може износити 40 динара по комаду са урачунатим ПДВ-вом, наводи се у донетим изменама Уредбе коју је објавио Службени гласник. Максимална цена заштитних маски је и даље 120 динара по комаду са урачунатим ПДВ-ом, наведено је у одлуци.

19.20 - Привремено је укинута царина за увоз алкохола од 80 процената или јачег, одлучила је Влада.

19.15 - Радно време малопродајних објеката и објеката услужне делатности од сутра ће бити ограничено, радним данима до 15.00, а викендом до 13.00 часова, наложено је на седници Градског штаба за ванредне ситуације у Београду. Наредба се односи на продавнице, фризерско-козметичке салоне, кладионице и слично, а у објектима услужне делатности може се налазити само један клијент.

18.15 - На београдски аеродром је слетео авион из Шангаја, који је из Кине допремио још медицинске помоћи.

17.55 - Авион "Ер Србије" А-319 вратио се из Истанбула данас поподне и довезао у Београд 109 наших грађана.

17.45 - Народна банка Србије донела је данас инструкцију о начину исплате новца са динарских и девизних рачуна грађана животне доби 65 и више година током трајања забране кретања на јавим местима, којом је, између осталог, ограничила износ који може да им се исплати у једној банци на 80.000 динара месечно како би умањила ризик од превара.

17.05 - Такозвани Косовски Уставни суд укинуо je одлуку одлазеће владе Aљбина Куртија о забрани кретања грађана и цивилних возила као вида заштите од ширења коронавируса.

17.00 - Почела забрана кретања свих грађана, која ће бити на снази до пет сати ујутру.

16.45 - Министар је напоменуо да ће исплата минималних зарада запосленима као помоћ привреди почети средином маја.

16.43 - Мали је рекао да ће помоћ од сто евра на рачун сваког пунолетног грађанина бити исплаћена након завршетка ванредног стања.

16.41 - Ово није помоћ за послодавце већ за запослене, новац иде на њихове руке и ту сигурност за запослене ћемо обезбедити, нагласио је министар финансија.

16.40 - Мали је објаснио да ће се мере помоћи привреди спроводити преко пореских пријава.

16.35 - Пензије и плате у јавном сектору су сигурне, истакао је Мали.

16.30 - Ни у једном тренутку учешће јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто, нагласио је Мали.

16.25 - Пратимо шта се дешава на тржишту, а најтеже погођени предузетници траже да се одложи плаћање пореза и доприноса - то смо и омогућили, указао је Мали.

16.20 - Председник ПКС-а Марко Чадеж је рекао да ће влада у наредним данима донети неопходне акте да би се све мере спровеле.

16.15 - Мере помоћи се не односе на приватна предузећа која у отпустила више од 10 одсто радника, напоменуо је Мали.

16.13 - Свим пунолетним грађанима ће бити уплаћена директна помоћ од 100 евра, у динарској противредности, најавио је Мали.

16.11 - Држава ће масовно подржати ликвидност са 2.2 милијарде евра, намењених углавном приватном сектору. Даваће се јефтини кредити онима који су најтеже погођени, најавио је Мали.

16.10 - Влада ће директно помоћи свим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима у износу од три минималне зараде сваком запосленом у тим предузећима. 

16.05 - Министар наводи да Влада предлаже одлагање плаћања пореза за сва приватна предузећа ток ванредног стања.

16.07 - Имамо свеобухватни пакет мера, вредан је 5,1 милијарду евра, истакао је Мали.

16.03 - Мали је рекао да је председник Вучић требало да се обрати, али да се не осећа добро, као и да ће се обратити у наредних 48 сати.

16.00 - Министар финансија Синиша Мали представља економске мере за подршку привреди на конференцији за новинаре у Палати "Србија".

15.55 - Прекршајни судови у Србији изрекли су укупно више од 51 милион динара новчаних казни током првих 10 дана од доношења Уредбе о забрани кретања на јавном месту током ванредног стања.

15.45 - Дванаест нових пацијената, оболелих од Ковида-19, примљено је у последња 24 часа у Клинички центар Војводине, где је на лечењу укупно 54 пацијента. Њих шест се налази у изузетно тешком стању, саопштио је КЦ Војводине.

15.20 - У четири дома за стара лица, колико их постоји у оквиру Установе Геронтолошки центар Београд, тренутно борави 1.156 корисника и међу њима нема заражених, рекао је вршилац дужности директора центра Срђан Димитријевић.

15.10 - Комплетан пакет економских мера, вредан пет милијарди евра, биће данас представљен привреди и грађанима. Пренос је од 16 сати на првом програму РТС-а.

15.09 - Директор Инфективне клинике КЦС-а брине да ово неће бити најгори дан, и да се очекују још гори дани у будућности. Олако смо схватили опасност од ове болести, упозорио је Стевановић.

15.07 - Стевановић је, на конференцији која је данас трајала само неколико минута, истакао да страхује од италијанског сценарија, ако се не промени понашање грађана.

15.05 - Још 115 људи је заражено коронавирусом, а укупно је потврђено 900 случајева заразе.

15.00 - Ово је најгори дан за Србију, од јуче је од Ковида-19 преминуло још седам особа, саопштио је директор Инфективне клинике КЦС-а Горан Стевановић на редовној конференцији за новинаре у Палати "Србије".

Према последњим информацијама, потврђено је нових 7 смртних случајева од Ковида-19 у Србији, укупно 23.

У болници "Драгиша Мишовић" преминула су два пацијента, рођена 1949. и 1959. године.

На инфективној клиници Клиничког центра Србије преминуо је пацијент стар 43 године, као и оболели стар 47 година.

У КБЦ Земун је умро је пацијент који је био 1963. годиште.

У Клиничком центру у Крагујевцу преминуо је човек рођен 1953. године, а на Клиничком центру у Нишу пацијент стар 42 године.

Епидемиолог Предраг Кон навео је да су свих седам преминулих мушкарци.

Навео је да се на респираторима налази 69 пацијената.

Нових 115 случајева заразе

Од 477 особа које су тестиране до 15 часова, 115 особа заражено је коронавирусом, укупно 900.

До 15 часова на Институту "Торлак" тестирана је укупно 3.561 особа. 

Полиција је појачала контролу поштовања мере о забрани кретања после 17 часова и апеловала на грађане да буду одговорни према себи и другима и да у ради заштите свог здравља и здравља својих суграђана поштују одлуке Владе Србије и остану код куће.

Тестирање узорака на коронавирус почело је и у Дирекцији за националне референтне лабораторије у Батајници и на Ветеринарском институту у Краљеву. 

Владе Србије усвојила је одлуку да се свим здравственим радницима у Републици Србији од 1. априла ове године плате увећају за десет одсто.

На Београдском сајму смештено је 55 пацијената са најблажом клиничком сликом.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се Београдска арена, Хала "Александар Николић" и Хала "Ранко Жеравица" припреме за привремене болнице.

Простор Новосадског сајма од данас је оспособљен за смештај око 1.000 људи.

Како је кинеска амбасадорка у Србији раскринкала лажи Брнабићеве погледајте ОВДЕ!

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА