Најновије

БИТКА ЗА САРАКИБ ЈЕ УПРАВО ПОПРИМИЛА НОВЕ ДИМЕНЗИЈЕ: Стигло је из Русије право у руке Асадових Тигрова (ФОТО)

У борбама за ослобођење сиријског града Саракиб учествовале су јединице 25.дивизије специјалне намене познатији као „Тигрови“. Ове формације су углавном наоружане аутоматским пушкама совјетске/руске производње АК-74М. Иначе руске специјалне јединице који делују на простору Сирије опремљене су модификованим верзијама ове пушке. Ради се о верзији оружја која носи ознаку АК-74М3.

У рукама “Тигрова“ примећене руске/совјетске аутоматске пушке АК-74М (Фото: АННА)

Приликом контраофанзиве против протурских побуњеничких снага на простору провинцији Идлиб (рејон града Саракиб) ангажована је елита сиријских ратних јединица. У операцији су учествовали припадници 25.дивизије специјалне намене „Тигрови“ (јачина око 4 хиљаде људи), делови 105-те бригаде Републиканске гарде и либанског покрета „Хезболах“. Припадници ове јединице су фотографисани приликом акције “чишћења” овог града. У њиховим рукама се могла приметити и аутоматска пушка АК-74М.

Сам град се налази на витално важној путној комуникацији М5 који повезује практично целу државу, од севера до југа. На овом простору су у последње две недеље воде жестоке борбе између сиријских јединица које желе по сваку цену да омогуће успоставу саобраћаја на аутопуту М5, и протурских побуњеничких формација које настоје то да спрече. Током ових борби само место је више пута прелазило из руке у руку. Обе стране су претрпеле осетне губитке.

У последњих 6 месеци је приметно техничко и тактичко унапређење најангажованијих сиријских јединица. То се посебно односи на дивизију „Тигрови“ која у свом наоружању поседује велики број беспилотних летелица и савремене пешадијске опреме. Борци су снабдевени модификованим пушкама, и оптичким системима за извођење борбених дејстава у условима ограничене видљивости. Поред модела АК-74М у њиховим редовима се често могу видети и пушке из савременије „серије 100“.Њен тенковски парк је опремљен унапређеним верзијама основних борбених тенкова Т-72 и Т-55 (побољшана оклопна заштита), а у оквиру ове формације дејствује и најмање једна чета савремених руских тенкова Т-90.

Приликом синоћње и јутрошње операције на простору Саракиба, примећени су борци дивизије „Тигар“ која је опремљена руским аутоматским пушкама АК-74М. Ради се о веома позуданом оружју на које се могу монтирати различити додаци укључујући и потцевни бацач граната који је веома употребљив против непријатељске пешадије.

Резултат операције је такав да су здружене јединице сиријске армије и њених савезника успеле поново да заузму сам град, и одбаце непријатеља 4-7 километара од центра града. У овим борбама је из строја избачено више од 150 непријатељских војника. Претпоставља се да половину ове цифре представљају неповратни губици.

Иначе руски командоси који делују на простору Сирије опремљени су модификованим верзијама ове пушке. Ради се о верзији оружја која носи ознаку АК-74М3.

Ова верзија је првенствено намењена опремању специјалних јединица. Од ранијих верзија се разликује по томе што су на њу интегрисане „Picatinny“ шине, на које се може накачити читав спектар различитих додатака. То се пре свега односи на различите врсте дневно-ноћних нишана, као што је рецимо најновији колиматорски нишан „Кречет“ или монокулар „Луњ“ који је посебно ефикасан приликом извођења ноћних акција. Ови елементи омогућавају ефикасну борбу са непријатељским циљевима на даљинама и до 1,000м.

На пушци се налази ласерски обележивач, а опремљена је и подцевним бацачем граната ГП-34 (ГРАУ 6Г34) у калибру 40мм, ефективног домета и до 400м. За разлику од свог претходника, ГП-34 омогућава драстично повећање борбене каденце у минути (ГП-30 10-12 гран/мин.-ГП-34 20 гран/мин.).Овај подцевни бацач је производ чувеног руског произвођача „Ижмаш“ и настао је на бази стандардног армијског бацача ГП-30 „Обувка“ (експортна верзија „Гранат“).

Другачија је и конструкција на делу пушке што се тиче кундака, а пушка користи и провидни оквир који омогућава визуелну контролу над потрошњом муниције.

Ова модификација је направљена да се користи заједно са балистичким борбеним комплетом „Пермјачка-М“ тј. да буде њен интегрални део. Иначе, овај борбени комплет се састоји из 20 елемената као што је нпр. комбинезон израђен од кевлара, балистичке плоче са тактичким прслуком, шлема са заштитним наочарама и рукавицама и сл. Маса целог овог комплета износи највише до 12 кг. Према речима произвођача, балистички борбеним комплет „Пермјачка-М“ штити од муниције испаљене из пушака АК и АКМ, СВД, М16А1, М16А2…

О новој заштити руских пилота сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА