Најновије

ЕВРОПСКА УНИЈА СПРЕМА ВОЈСКУ? Брисел спреман на све: Надам се да неће бити потребно да кренемо за Грчку, али...

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел изјавио је данас у Загребу да се нада да европске земље неће морати да шаљу војску на границу између Грчке и Турске ради заустављања могућег новог таласа избеглица из Сирије.

Немачка војска (Фото: bundeswehr.de)

Ситуација у Сирији и на турско-грчкој граници тема је састанка европских министара одбране на којем уз Борела учествује и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Борел се слаже с Турском да помоћ Уније Анкари није довољна, јер је данашња ситуација тежа од оне из 2016. када је постигнут споразум о финансијској помоћи у замену за задржавање миграната.

 Наставићемо да помажемо колико год можемо. Али стално им поручујемо да гурање људи према граници није решење ни за кога и излаже људе ризику - рекао је високи представник.

- Желимо да наставимо сарадњу, али не тако да се људи уверавају да могу да дођу до Европе - навео је он.

Високи представник ЕУ је раније данас био у Анкари, неколико дана пошто је Турска, незадовољна сарадњом с Европом, објавила да отвара границе за мигранте у правцу Европе па су десетине хиљада миграната похрлиле на границу.

Новинарима у Анкари, Борел је рекао да ће ЕУ издвојити хитну помоћ у висини од 170 милиона евра као хуманитарну помоћ Сирији.

Америка ставила сиријску рафинеру под опсаду, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА