Најновије

РУСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМИ СТИЖУ ПОД АВАЛУ: Чекамо још два "Панцира"

Слетањем авиона "Ан 124 руслан" успешно је завршен четврти део испоруке ракетног система за противваздухопловну одбрану "Панцир С1", које је Србија купила од Русије. Према плану испоруке, наредних дана очекују се још два лета "руслана" који ће заокружити доставу купљене ратне технике.

Панцир (Фото: mil.ru)

На батајнички аеродром у уторак је стигао један систем - возило са борбеним модулом, а претходних дана испоручена су и пратећа возила за опслуживање, која улазе у састав батерије.

Нови системи у Војсци Србије свој ратни распоред добиће у Првом дивизиону 250. ракетне бригаде ПВО, чија је база у подавалском селу Зуце, надомак Београда. У врху Војске Србије кажу да је процедура пријема "Панцира" у наоружање оружаних снага максимално убрзана, како би нова средства што пре ушла у оперативну употребу, али се очекује да ће пуну оперативност постићи крајем ове године.

На новим ракетним системима радиће официри и подофицири који су већ прошли обуку у ракетним јединицама руских оружаних снага.

У систему одбране истичу да ће "Панцир" драстично поправити укупну борбену ефикасност Војске Србије. Последње ракетно оруђе намењено дејству на циљеве у ваздуху набављено је 1975. године, када је тадашња ЈНА набавила систем "Нева", који је и данас у употреби.

- "Панцир" је систем кратког домета и намењен је трупној одбрани - заштити јединица од напада из ваздуха - објашњавају стручњаци за ваздухопловство и ПВО. - Како је реч о савременом борбеном систему, може да заштити територију, што је тренутно задатак старих "Нева".

Овај систем је, како истичу познаваоци ПВО технике, изузетно ефикасан и једноставан за руковање. Реч је о хибридном систему чију окосницу чине ракете "земља-ваздух" и спрегнути топ.

Премијера за Дан војске

Званичну премијеру ракетни систем "Панцир" могао би да има на церемонији поводом Дана Војске Србије 23. априла - сазнају "Новости". Иако сценарио обележавања празника оружаних снага није објављен, постоје најаве из војног врха да ће Дан војске бити прилика да грађани виде најмодернију борбену технику којом Србија располаже.

Турска војска се стопила с терористима у Идлибу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА