Најновије

БУЂЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: "Хтјели су да нам узму и срце и душу, да нас раздвоје од наших ђедова, али се Црна Гора вратила свом извору"

Нама Србима из Црне Горе представља изузетно задовољство да можемо да посвједочимо да српство и православље нијесу угушени у Црној Гори.

Литије у Подгорици (Фото: Јутјуб)

Пише: Милутин Ђукановић, председник Извршног одбора Нове српске демократије, посланик и шефа посланичког клуба у Скуштини ЦГ

Актуелни режим који је у Црној Гори, непромењен  од 1945. године, и своју моћ у последњих 30 година остварује изборним крађама и подршком бошњачке и албанске мањинске заједнице, кренуо је да формализује своју антисрпску и антиправославну политику коју води већ 20 година. 

Прво је владајућа коалиција у својим програмским начелима, на свом конгресу одржаном у новембру прошле године, као најважнији задатак истакла формирање "аутокефалне ЦПЦ".
Затим је Влада Црне Горе, у децембру, предложила Скупштини Закон о такозваним вјерским слободама, а у суштини закон о одузимању имовине СПЦ. 

Хтјели су да нам узму и срце и душу, да нас раздвоје од наших ђедова и прађедова. Да наше светиње Манастир Острог, Цетињски манастир, Пивски манастир, Манастир Морача,  Манастир Савина, Ђурђеви Ступови и многе друге храмове узму од нас и вас и дају их на коришћење НВО која себе назива ЦПЦ и у чијем су формирању активно учествовали припадници неправославних народа.

Ми из ДФ-а, као убедљиво најјачи опозициони субјект, смо се, у Скупштини ЦГ, томе оштро супротставили. Лидер ДФ-а Андрија Мандић је позвао грађане да изађу на улице, са иконама у рукама, и блокирају Црну Гору. 

Полиција је као одговор, на наше спречавање усвајања закона у Скупштини Црне Горе, ухапсила комплетан посланички клуб ДФ-а, што је незампаћен случај у историји парламената и памтиће се док постоји српског народа како саопшти највећи живи српски пјесник Матија Бећковић.

Међутим грађани су почели да се буде. Још док је трајала сједница Скупштине пола Црне Горе је било блокирано, почев од Берана, Никшића, Голубоваца, Моста на Тари, Будве и Зеленике. Следећих неколико дана Црна Гора је потпуно блокирана. 

Заустављена је антисрпска и антиправославна Црна Гора, а полако је почела да се буди, хришћанска, православна, традиционална и српска Црна Гора.

Као што је казао наш прослављени редитељ Емир Кустурица, када су сви мислили да је послије хапшења посланика ДФ-а, бркати мачак сатјеран у ћошак, наједном, на улицама као да је неко посредовао филмским триком, уместо бркатог кућног љубимца угледали смо друштвену звијер која кривуда улицама градова. 

Литије које је почела да организује наша СПЦ са својим епархијама у Црној Гори распламсале су искру слободе и узвисиле хришћанску православну вјеру до божанских висина. Црна Гора се вратила свом извору и свом националном корпусу. 

Србија и Република Српска раширених руку и отвореног срца подржали су Србе из Црне Горе. 
Литије су преплавиле све просторе гдје год живе Срби, од Чикага до Мелбурна, од Бањалуке до Београда, од Грачанице до Подгорице. Срби никада нијесу били овако солидарни и јединствени.
Буђење српског јединства! Ово је реченица која на најбољи начин дефинише тренутне процесе у целокупном српском народу. 

Ми смо као народ заслужили да на овим просторима будемо слободни. Милиони живота су дати за ослобођење од отоманског и аустријског царства ових простора. Други су народи преко српске крви правили своје државе које су по правилу биле антисрпске.

А шта ми то хоћемо?

Ми само хоћемо да будемо Срби, да припадамо Српској православној цркви, да говоримо српским језиком, и да можемо нормално да живимо и радимо. 

Због тога јединство српског народа никада није било потребније.

Само јединством и солидарношћу можемо очувати свој национални и вјерски идентитет. Нас на Балкану има 10 милиона и ако будемо јединствени опстаћемо као народ. 

Због тога ми из Демократског фронта често шаљемо поруку “Нема повлачења, нема предаје”.

Прочитајте ОВДЕ како црногорски шовинисти прете Србима.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА