Најновије

ПУТИН ЈЕ ИЗНЕО ПОНУДУ КОЈУ ТРАМП НИЈЕ МОГАО ДА ОДБИЈЕ! Руски експерти откривају шта се крије иза тога

Путинов предлог о одржавању састанка сталних чланица Савета безбедности, Трамп је видео као прилику да неутралише кинески војни и политички утицај и да се докопа спољнополитичког успеха због којег неће бити критикован, сматрају руски експерти.

Путин и Трамп (Фото: flickr. com)

Овај састанак биће посвећен питањима стратешке стабилности,  па ће се у самом центру дискусије наћи Споразум о неширењу нуклеарног оружја, сматрају експерти.

Путинов предлог добар јер укључује Кину

Јуриј Рогуљов  директор Фонда за изучавање САД „Френклин Рузвелт“ истиче да руско-америчке преговоре о продужетку Споразума о неширењу нуклеарног оружја прате озбиљне потешкоће које су повезане са унутрашњом политичком ситуацијом у САД. Осим тога, због жеље Трампа да у ове преговоре увуче и Кину, билатерални преговори између Вашингтона и Москве постају бескорисни у односу на мултилатерални формат који укључује Пекинг. 

„Трампу је тешко да покреће иницијативе у овој области или да одговори на оне које долазе од Путина и Русије. Али формат који је предложио Путин, по много чему, иде у прилог интересима САД. Пре свега због тога што су САД у својим прелиминарним оценама и преговорима о истеку Споразума о неширењу нуклеарног оружја истакле да и друге земље треба да буду укључене у овај процес, мислећи на Кину, што је она одбила. Али у оваквом формату Кина је одлучила да учествује, па и САД желе да учествују у мултилатералним преговорима који су за њих кориснији“, рекао је експерт.

Алексеј Пиљко, директор Евроазијског комуникационог центра, сматра да Трамп доследно испуњава своја предизборна обећања, користећи сваку прилику за деловање и да своје ресурсе настоји да усмери ка „новој претњи са Истока“.

„Трамп покушава да се што мање укључује у блискоисточне конфликте. Повлачи своје трупе из Авганистана. Он заправо покушава да избави Америку од свих ратова и сукоба у које су је увукле претходне администрација. Не зато што је Трамп миротворац, већ зато што је његов главни противник на међународној арени Кина. Он ће усредсредити све своје напоре како би САД неутралисале кинески утицај“, рекао је експерт.

Трампу потребан спољнополитички успех

Познаваоци прилика истичу да је постојећи модел међународних односа у кризи, јер постоји јака неравнотежа, конфликти се умножавају, а претња од ширења нуклеарног оружја расте, те хитно треба решити судбину Споразума о неширењу нуклеарног оружја који истиче 2021. године. Експерти истичу да је позиција Москве непромењена, она се залаже за продужетак споразума и вероватно ће настојати да на овом састанку то и постигне.

„Ако то подрже друге државе, САД ће бити једноставније да се са тиме сагласе, не под притиском или због Русије, већ као резултат милтилатералног договора. Вероватно ће Американци поставити своје услове, да ако пристану на продужетак уговора, да се преговори воде у ширем формату. Могуће је да се стране договоре и о новом састанку“, рекао је експерт.

Треба имати у виду да се Трамп у последње време суочава са озбиљним критикама због начина на који САД воде спољну политику, нарочито због потписивања споразума са Талибанима који добар део политичке елите сматра капитулацијом.

„Трампу су тренутно неопходни успеси. Трамп није човек који гради перспективу за наредних 20 година или који је склон стратешким преговорима са далеким циљем. Њему су неопходни резултати сада и одмах. А ако је то пре избора, онда још боље, јер нема пуно спољнополитичких успеха“, рекао је експерт.

Путинов предлог свима одговара

Питања међународне безбедности и правила на међународној арени интересују све земље, а нарочито водеће силе, због тога Путинов предлог свима одговара, истичу експерти.

За Емануела Макрона је овај састанак значајан јер учешће Француске у преговорима на високом нивоу о стратешкој стабилности повећава његов значај као председника, али и улогу Француске.

Осим тога из америчко-руских преговора о стратешкој стабилности и Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, биле су искључене и Велика Британија и Француска и зато је овај састанак прилика да изнесу своју позицију.

За разлику од њих, Кина је одбијала да учествује у преговорима, уз образложење да је нуклеарни и стратешки арсенал САД и Русије многоструко већи од кинеског. Ипак овакав формат састанка спада у обавезне преговоре о важним питањима те Пекинг не може да пропусти да учествује у дијалогу, истовремено штитећи  своје интересе.

Најбитнија ствар је почетак дијалога, а успех би био и постизање договора да се овакви састанци одржавају на регуларној основи како би се расправљало о сложеним питањима међународне политике. У стручној јавности постоји сагласност да су овакви састанци неопходни како се не би сусрели са лавином малих и средњих конфликата и ратова који могу довести до судара великих сила.

Русија испоручује С-400 Србији по цену конфронтације са Западом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА